تصویب کنوانسیون پالرمو
مجلس از پاسخهای وزیر کار قانع شد
هادی خانی، معاون وزیر امور اقتصادی و دارایی، اعلام کرد: بعد از ماهها بحثهای کارشناسی در مجمع تشخیص مصلحت نظام، کنوانسیون پالرمو عصر روز چهارشنبه هفته گذشته در جلسه مجمع تشخیص مصلحت تصویب شد. آنگونه که ایرنا گزارش داده: 11 دی ۱۴۰۳ موافقت رهبر معظم انقلاب اسلامی با بررسی مجدد الحاق ایران به «کنوانسیون سازمان ملل متحد برای مبارزه با جرائم سازمانیافته فراملی (پالرمو)» و «کنوانسیون مقابله با تامین مالی تروریسم (CFT)» اعلام شد؛ پس از آن این دو لایحه در کمیسیون ویژهای در مجمع مورد بررسی قرار گرفت که اواخر اسفندماه پارسال مجمع از تایید این دو لایحه خبر داد تا تصمیمگیری نهایی در صحن مجمع انجام شود. الحاق ایران به این دو کنوانسیون تنها مانع برای پیوستن کشورمان به گروه ویژه اقدام مالی (FATF) است و به این ترتیب با رفع این مشکل، ایران میتواند به زودی از «لیست سیاه» این گروه که توصیههای آن برای مقابله با جرائم مالی اعم از تامین مالی تروریسم و پولشویی است، خارج شود. اکنون با تصویب یکی از این لوایح، باید منتظر ماند تا تصمیم مجمع درباره لایحه دوم یعنی سیافتی نیز نهایی شود تا موانع از مسیر عضویت ایران در گروه ویژه اقدام مالی برداشته شود. واقعیت این است که از سال ۲۰۰۹ میلادی که اقدامات اولیه ایران برای پیوستن به گروه ویژه اقدام مالی (FATF) آغاز شد، اقتصاد ایران ۱۶ سال پرتلاطم را پشت سر گذاشته است و حتی در اوج اعمال تحریمهای نفتی و بانکی به دلیل نپیوستن به این گروه هزینههای بالایی در مراودات مالی، بانکی و بازرگانی پرداخته است.
معرفی وزیر اقتصاد در مهلت قانونی
اعضای کابینه چهاردهم در حاشیه جلسه چهارشنبه 24 اردیبهشت هیات وزیران در حیاط دولت با حضور در جمع خبرنگاران به سوالهای آنها پاسخ دادند. آنگونه که ایسنا گزارش داده: فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت، درباره مصوبههای اخیر هیات دولت، اظهار کرد: آییننامه اجرایی اسناد آمایش سرزمینی در هیات دولت مصوب شد. امروز در هیات دولت مقرر شد که معاونت علمی ریاستجمهوری در یک ماه برای نصب پنلهای خورشیدی در همه وزارتخانههای مستقر در تهران، اقدام کند. وی همچنین در ادامه گفت: دولت در مهلت قانونی وزیر اقتصاد را به مجلس معرفی میکند.
برنامه خدمات شهرداریها
مسعود پزشکیان، رئیسجمهور کشورمان، در نشستی با شهرداران کلانشهرهای کشور، با بیان اینکه هدف دولت و شهرداریها خدمت به مردم است، اظهار کرد: باید دستبهدست هم و در کنار هم باشیم تا بتوانیم مشکلات مردم را حل کنیم؛ دولت آمادگی دارد تا از کمک شهرداریها برای حل مشکلات بهره بگیرد. آنگونه که ایلنا گزارش داده: رئیسجمهور در بخش دیگری از سخنانش با بیان اینکه شهرداریها میتوانند در زمینه رفع ناترازی انرژی، تامین مسکن و معیشت مردم به دولت کمک کنند، گفت: شهرداریها کارگروهی تشکیل دهند و برای ارتقای خدمات خود نقشه و برنامه تهیه کنند تا اختیارات آنها در چهارچوب آن برنامهها افزایش یابد، نه اینکه اختیارات بیضابطه باشد. ما باید شهرهای دوستدار طبیعت ایجاد کنیم. دولت آماده همکاری با شهرداریهاست. همچنین در نوسازی بافتهای فرسوده، مراکز بهداشتی و درمانی، آموزشی، تفریحی و حملونقل به صورت یک شبکه منسجم دیده شوند. حتی میتوان ساختمانهایی با طبقات خیلی زیاد احداث کرد، به شرطی که همه نیازمندیهای این ساختمانها دیده شود. پزشکیان به شهرداریها پیشنهاد داد، به جای اقدام جداگانه برای تامین خودروهای خدمات عمومی مثل اتوبوس و آمبولانس و آتشنشانی، منابع خود را تجمیع کرده و از یکی، دو تولیدکننده معتبر خارجی، نیازهای اولیه خود را بخرند و سپس از آن شرکتها بخواهند در ایران و در سواحل خلیجفارس کارخانه تاسیس کنند.
اقناع مجلس از پاسخهای وزیر کار
در روزهایی که مجلس دوازدهم بیش از همیشه درگیر قدرتنماییهای سیاسی است، احمد میدری، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، بار دیگر به صحن علنی فراخوانده شد؛ نه برای پاسخ به یک سوال تخصصی که برای عبور از موجی از فشارها، سهمخواهیها و هجمههای برنامهریزیشده. مجلسی که پیشتر وزیر اقتصاد را برکنار کرده بود، حالا تیغ استیضاح را به سمت وزیر کار نشانه رفته است. آنگونه که سازندگی گزارش داده: اما میدری با توضیحاتی مستدل، آرام و مستند از زیر بار اتهامها گریخت، هرچند بوی تصفیهحسابهای سیاسی همچنان در هوای بهارستان جاری است. احمد میدری به مجلس فراخوانده شد تا درباره انتصابات در سازمان بهزیستی پاسخ دهد؛ اما گویی داستان چیزی فراتر از یک انتصاب بود. آنچه در واقعیت رخ داد، نه دفاع از یک سازمان که نبردی پنهان میان خواست وزیر برای پاکسازی بخشهایی از وزارتخانه و شرکتهای زیرمجموعه با مقاومت سهمخواهان سیاسی بود. وزیر در حالی برای دومینبار پای به صحن مجلس گذاشت که موضوع ظاهراً انتصابات در سازمان بهزیستی بود، اما ردپای خشم و نفوذ برخی نمایندگان در انتصابهای شرکتهای سودده، بهویژه در صنایع فولادی و پتروشیمی، در تمام جلسه به چشم میآمد. اما در پایان بعد از توضیحات میدری، مجلسی که پیش از این یک کارت زرد به میدری داده بود با ۱۲۵ رای موافق از مجموع ۲۳۲ رای از توضیحات او قانع شد. وزیر بیکارت زرد از صحن خارج شد، اما پرسش باقی ماند: آیا این پایان ماجراست، یا تنها یک توقف کوتاه در مسیر فشارهای سیاسی؟ مجلسی که حالا بیشتر از دغدغه نظارت، درگیر معادلات قدرت و حذف چهرههای مستقل دولت شده، نشان داده همچنان در مسیر تصفیهحسابهای جناحی گام برمیدارد. این جلسه، یکبار دیگر نشان داد که رابطه قوه مجریه و مقننه نه براساس تعامل منطقی، بلکه بر مبنای چانهزنیهای سیاسی، فشارهای پنهان و سهمخواهی برخی افراد شکل گرفته است. میدری وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، این بار جان سالم به در برد؛ اما واضح است که قطار استیضاحها همچنان در راه است. آیا مجلسی که وزیر اقتصاد را برکنار کرد، اکنون بهدنبال دیگران است؛ و مردم، تماشاگر جدالی هستند که بیش از آنکه به نفع رفاه و عدالت اجتماعی باشد به سود توازن قدرت سیاسی در ساختمان بهارستان است؟
مصائب تغییر ساعت کاری مدارس
عصر روز دوشنبه، ۲۲ اردیبهشت وزارت آموزش و پرورش با صدور اطلاعیهای ساعت کاری مدارس را تغییر داد؛ تغییری که قرار شد ظرف مدت کمتر از ۱۵ ساعت یعنی از سهشنبه ۲۳ اردیبهشتماه اجرایی شود، آنهم برای بیش از 5 /16 میلیون دانشآموز کشور اطلاعیهای که باید از سوی مدیران مدارس اجرایی میشد، اما به دلیل عدم هماهنگی قبلی، مبنی بر اینکه ساعت شروع مدارس باید «فردا» چه ساعتی باشد، عملاً به ساعتهای پایانی روز دوشنبه رسید و بسیاری از دانشآموزان و والدین تا زمان خواب همچنان بلاتکلیف بودند که صبح روز بعد چه ساعتی باید در مدارس حاضر باشند که نهایتاً به غیبت یا خواب ماندن تعدادی از دانشآموزان منجر شد. آنگونه که ایسنا گزارش داده: اطلاعیه مذکور که در پی کمک به رفع ناترازی انرژی در کشور صادر شد، مدارس را اعم از تکشیفته و دوشیفته مکلف میکرد خدمات آموزشی خود را از ساعت ۶ صبح تا ۱۳ ارائه کنند. در پی اعتراض والدین و معلمان به اطلاعیه مذکور که بدون اعلام قبلی صادر و قرار شد بلافاصله از صبح روز بعدش، اجرایی شود، واکنشهایی را از سوی وزیر و سخنگوی آموزش و پرورش در پی داشت مبنی بر اینکه این وزارتخانه خود نیز مکلف به اجرای دستور دولت شده است، اما نظر کارشناسی در مورد تاثیر ساعات آموزش بر میزان یادگیری دانشآموزان، کاهش سرانه ساعات آموزش بالاخص در مدارس دوشیفته که اجرای عدالت آموزشی در آنجا همواره محل سوال است، ایجاد مشکلات برای والدین، هماهنگی در برقراری سرویس مدارس و... دیده نشده است. اما وزیر آموزش و پرورش که ابلاغیه دستگاه متبوعش را «بخشنامه دولت» اعلام کرد تاکید داشت که «ما نمیتوانیم بخشنامه دولت را تغییر دهیم. دولت ساعت آغاز به کار دستگاههای اجرایی، مدارس و دانشگاهها را مشخص کرده و ما هم همان را ابلاغ کردیم، اما به این معنا نیست که استانها اختیاری ندارند».
مرگ خاموش یوزهای ایرانی
شینا انصاری، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست، در یادداشت تلگرامی خود نوشت: استان سمنان؛ جایی که هنوز میتوان صدای یوز را در سکوت دشت شنید. امید و نگرانی به زنده ماندن یوز در طبیعت ایران، و نگرانی از اینکه تا چه حد بر لبه انقراض آن پیش رفتهایم. انقراض نادرترین گربهسان وحشی دنیا که بیش از هر زمان دیگر، به نماد چالشها و مسئولیتهای ما در برابر طبیعت ایران تبدیل شده است. آنگونه که خبرآنلاین گزارش داده: وی اضافه کرد: یوز آسیایی که زمانی در دشتهای وسیعی از غرب آسیا تا هند میدوید، امروز فقط در ایران باقی مانده و جمعیت آن در طبیعت کمتر از ۳۰ فرد تخمین زده میشود. عمده این جمعیت در استان سمنان، منطقه توران، و بخشهایی از خراسان شمالی حضور دارند. مناطقی که به علت زادآوریهای اخیر و ثبت نسل جدید از مادههایی چون «تلخاب» و «هرب»، آخرین کورسوی امید برای بقای این گونه ارزشمند را زنده نگه داشتهاند. معاون رئیسجمهوری ادامه داد: از همین جمعیت محدود، ۱۳ یوز در سالهای اخیر فقط بر اثر تصادف جادهای از بین رفتهاند. تهدیدهای یوز اما متاسفانه متنوع و زیادند، مانند کمبود نیروی انسانی و تجهیزات حفاظت، کاهش جمعیت طعمههای طبیعی، تصادف در جادهها، حضور دام و شتر و سگهای گله، کمبود منابع آبی و پروژههایی که بدون ارزیابی محیط زیستی اجرا میشوند و در نهایت گستره زیستی یوز را چندپاره میکنند. وی با اشاره به اینکه از سال ۱۳۸۰ تاکنون، ۶۸ یوز تلف شدهاند که ۸۵ درصد آن ناشی از عوامل انسانی بوده است؛ یعنی بیشتر از طبیعت، ما عامل خطر شدهایم، عنوان کرد: در سالهای اخیر اقدامات ارزشمندی انجام شده؛ از بازسازی پاسگاههای محیطبانی و احیای منابع آبی تا نصب تابلوهای هشداردهنده و محدودیت سرعت تردد در جاده شاهرود به سبزوار. انصاری تاکید کرد: هنوز امید داریم. محیطبانان در شرایط سخت، اما با دلِ پر از عشق، شب و روز در تلاشاند. مرکز تکثیر در اسارت هم با همه محدودیتها فعال است. پایش زیستگاه و فنسکشی در بخش محدودی از جاده انجام شده ولی باید با خودمان صادق باشیم، چون همه اینها هنوز کافی نیست. هنوز فاصله داریم؛ فاصله بین حفاظت نمادین و حفاظت درخور. رئیس سازمان حفاظت محیط زیست تاکید کرد: ما در سازمان حفاظت محیط زیست ایستادهایم؛ نه با شعار بلکه با برنامه و تلاش شبانهروزی همکارانی که بعضاً تنها در دل دشت و کوه، پاسدار این میراث گرانقدرند، اما این مسیر فقط با مشارکت مردم، رسانهها، نهادهای مسئول، و دلسوزان طبیعت، به سرانجام خواهد رسید.