شناسه خبر : 43018 لینک کوتاه
تاریخ انتشار:

حرکت ریسک‌گریزانه

آیا بازارها به مسائل اخیر سیاسی بی‌توجه‌اند؟

 

 امیرحسین واعظ / تحلیلگر بازار سرمایه

روال کلی بازارها مشخص است؛ اگر تنش و ناآرامی در فضای سیاسی و اقتصادی افزایش یابد، تقاضا برای خرید دارایی‌های امن افزایش می‌یابد. اگر شرایط حاکم بر فضای سیاسی و اقتصادی ایران را شبیه به کشورهای توسعه‌یافته بدانیم، می‌توانیم انتظار داشته باشیم که روال جهانی، در ایران نیز دنبال شود. اما شرایط اقتصادی ایران به گونه‌ای است که نه می‌توان انتظار داشت الگوهای شناخته‌شده در ایران به‌طور کامل اجرا شود و نه نظریه‌های اقتصادی قابلیت پیاده‌سازی کامل دارد. 

تحریم‌ها سرمنشأ کاهش مبادلات ایران با دیگر کشورهاست و در نتیجه تلاطمی که در بازارهای جهانی رخ می‌دهد به صورت تعدیل‌شده در بازار ایران اثر می‌گذارد. به‌طور مشخص، کرونا اقتصاد دنیا را به یک صورت تحت تاثیر قرار داد و تاثیر این پاندمی در ایران به گونه‌ای دیگر بود. هم از نظر زمانی، تعطیلی اصناف بیشتر بود و هم بسته‌های حمایتی ارائه‌شده قدرت تاثیرگذاری بسته‌های حمایتی در کشورهای توسعه‌یافته را نداشت. 

با این حال، نوسان‌های بازار کامودیتی از فلزات پایه گرفته تا طلا و نفت، با سرعت بیشتری در این دوره قابل مشاهده است. با این پیش‌زمینه ذهنی، راحت‌تر می‌توان بازارهای ایران را در این دو ماه و نیم اخیر تحلیل کرد. واکنش بازار سرمایه به اعتراض‌های مردمی و شرایط سیاسی در این مدت، اندک بوده است. چرا که بررسی‌ها نشان می‌دهد بورس تهران از مرداد سال 1399 تا به حال در یک روند اصلاحی قرار گرفته و ارزش معاملات اندک آن، توانی برای بیش‌واکنشی نسبت به رویدادهای حاشیه‌ای باقی نگذاشته است.

بازار سرمایه در حالت ایزوله؟

در واقع نمی‌توان مسیر نزولی در برخی هفته‌ها و رشد یکی دوکاناله در دو سه هفته اخیر را به‌طور اختصاصی به بالا گرفتن یا فروکش کردن تنش‌ها نسبت داد. از سوی دیگر نمی‌توان اذعان کرد که بازار سرمایه در حالت ایزوله قرار گرفته، بلکه انفعال آن را باید در بی‌اعتمادی سهامداران خُرد، خروج قابل توجه نقدینگی، اصلاح قیمت و تعدیل نسبت‌های کلی بازار جست‌وجو کرد. معدود جذابیت‌های این روزهای بازار سرمایه در عرضه خودروها در بورس کالا، نوسان‌های قابل توجه اختیار معاملات و رونمایی از ابزارهای جدید همانند سهام‌یار است. با وجود این، تحولات اخیر کشور مانعی پیش‌روی روند صعودی شاخص کل است. 

بازار ارز و طلا شرایط متفاوتی داشته‌اند. محاسبه ارزش ذاتی ارز و طلا برای عموم سرمایه‌گذاران کار سختی نیست. قیمت بازار آزاد دلار مشخص است، نرخ اونس در بازارهای جهانی نیز در هر لحظه قابل رصد است، در نتیجه متر و معیار مشخصی برای سرمایه‌گذاران وجود دارد که بتوانند وزن مولفه‌های مختلف را در ارزشگذاری خود محاسبه کرده و با توجه به شرایط سیاسی و اقتصادی کشور نرخ محاسباتی خود را تعدیل کنند. در بازار ارز، برآیند لحظه‌ای از ارزش دلار با میانگین‌گیری از نرخ ارز در کشورهای همسایه به دست می‌آید.

نیاز واقعی بازار

با پیش‌زمینه ذهنی که داریم، می‌توان به راحتی استنباط کرد که وضعیت این دو بازار در دو ماه و نیم اخیر به چه صورت نوسان داشته است. افزایش تقاضا برای خرید سکه و دلار، بانک مرکزی را بر آن داشت که اوراق سکه و دلار را با سررسید شش‌ماهه و سه‌ماهه منتشر کند. در شرایط فعلی نیاز واقعی بازار، نه خرید کاغذی، بلکه تهیه فیزیکی این دارایی‌هاست. تداوم تقاضا برای خرید اسکناس دلار و یورو و خرید فیزیکی سکه بیانگر چارچوب ذهنی حاکم بر این دو بازار است. بازار مسکن همانند دو سال اخیر، کم‌واکنش‌ترین بازار نسبت به اتفاقات اخیر بوده است. در سال 99 بسیاری از بازارها سقف‌های تاریخی تجربه کردند، شاخص کل بورس همچنان با فاصله زیادی از شاخص دومیلیونی مرداد 99 قرار دارد. 

نرخ سکه و دلار نیز دو سال طول کشید که به سقف قبلی خود در آبان 99 برسد. اما قیمت هر مترمربع مسکن همچنان بر مدار صعودی حرکت می‌کند. آمارها نشان می‌دهد قیمت مسکن در مهر نیز افزایش داشته و اتفاقات دوماه‌ونیم گذشته تنها روی حجم معاملات مسکن تاثیرگذار بوده است.

معیار ارزشگذاری خودروها

رفتار بازار خودرو در دو سال اخیر نیز نشان می‌دهد نرخ دلار و تورم مهم‌ترین معیار بر ارزش‌گذاری خودروها در بازار است؛ به گونه‌ای که اگر حتی نرخ دلار نیز نوسان اندکی داشته باشد، قیمت خودرو با توجه به نرخ تورم در کشور افزایش می‌یابد. عرضه خودرو در بورس کالا در هفته‌های اخیر با توجه به حذف دلالان و شفاف شدن حجم تقاضای مصرفی در این بازار، نشان می‌دهد نرخ خودرو در بازار آزاد، شبیه‌ترین قیمت به ارزش ذاتی خودروها در بازار است و نه اتفاقات سیاسی هفته‌های اخیر و نه سیاست‌های اعمال‌شده از سوی وزارت صمت، نتوانسته است قیمت این کالای مصرفی و سرمایه‌ای پرتقاضا را کاهش دهد.

نمی‌توان کتمان کرد که سرمایه‌گذاران در این شرایط ریسک‌گریزتر عمل می‌کنند. کاهش حجم معاملات مسکن و خودرو در مهر و آبان سال جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل نشان می‌دهد بسیاری از سرمایه‌گذاران با فاصله گرفتن از سرمایه‌های مبتنی بر دارایی مالی، به سمت کالاهای سرمایه‌ای و مصرفی کوچ کرده و در کنار این موضوع، نقدینگی و پس‌انداز خود را نیز افزایش داده‌اند که بتوانند در شرایط حساس، واکنش سریع‌تری داشته باشند. در بازار سرمایه نیز سرمایه‌گذاران اگرچه نشانه‌های مثبتی از ارزندگی بازار مشاهده می‌کنند اما با چاشنی محافظه‌کاری معاملات خود را انجام می‌دهند و برای خریدها دست‌به‌عصا عمل می‌کنند.

خروج از ریل اصلی

در نهایت، در تحلیل اعتراض‌های اخیر در روند بازارها باید دو نکته کلی را در نظر داشت. نخست آنکه، نمی‌توان با یک خط‌کش مشخص، تمامی بازارها را سنجید و انتظار داشت تحولات سیاسی و اجتماعی به یک میزان و در یک جهت مشترک بر بازارها تاثیر بگذارد. دوم آنکه، قطار اقتصاد ایران مدت‌هاست که از ریل اصلی خارج شده است. تعداد و وزن مولفه‌های تاثیرگذار بر اقتصاد ایران افزایش زیادی داشته است. در نتیجه، اگرچه شرایط دو ماه و نیم گذشته بر روند بازارها تاثیرگذار بوده، اما موج آن در میان امواج دیگر متغیرها قرار گرفته است. به واقع نمای بازارهای مختلف، ویترین اقتصاد کشور است. آینده مورد انتظار سرمایه‌گذاران همچنان با رشد نرخ ارز، افزایش افسارگسیخته نقدینگی، تداوم رشد تورم، پایداری تحریم‌ها و محدودیت در مبادلات مالی است. 

دراین پرونده بخوانید ...