شناسه خبر : 10991 لینک کوتاه
تاریخ انتشار:

آمریکایی‌ها بزرگ‌ترین خودروسازشان را روانه ایران می‌کنند

جنرال‌موتورز کی به ایران می‌آید؟

چندی پیش یک سری آگهی‌هایی در نشریات معتبر اقتصادی به چاپ رساندیم و اطلاع‌رسانی کردیم که قرار است نمایندگی جنرال‌موتورز آمریکا پس از ۳۵ سال در ایران بازگشایی شود.

index:1|width:50|height:50|align:left مجید جاودانی/ عضو هیات مدیره ائل خودرو
چندی پیش یک سری آگهی‌هایی در نشریات معتبر اقتصادی به چاپ رساندیم و اطلاع‌رسانی کردیم که قرار است نمایندگی جنرال‌موتورز آمریکا پس از 35 سال در ایران بازگشایی شود. حتی یک نمونه خودرو کامارو ساخت این شرکت را مستقیماً از میامی آمریکا به فرودگاه بین‌المللی امام خمینی وارد کردیم تا به عنوان حرکتی سمبلیک پس از این همه سال در ذهن مردم ایران جای بگیرد. این خودرو هم‌اکنون پلاک منطقه آزاد ارس را دارد و در آنجا تردد می‌کند. متاسفانه پس از انجام این کار حساسیت‌های زیادی به وجود آمد و از نهادهای مختلف سروصدایی در رابطه با فعالیت‌های شرکت ائل‌خودرو که نمایندگی رسمی جنرال‌موتورز در ایران است، به راه انداختند و گفتند هرگز جنرال‌موتورز قصد ورود به ایران را ندارد و تاسیس نمایندگی با توجه به شرایط تحریم بسیار بعید و حتی محال است. برخی گفتند چنین فعالیتی اساساً در ایران غیر‌قانونی است و حتی پا را فراتر گذاشتند و اتهام کلاهبرداری را به شرکت ائل‌خودرو که اکنون رسماً به عنوان حامی تیم‌های ملی فوتبال ایران معرفی شده است، زدند. این در حالی بود که ما کار خود را با طرف آمریکایی انجام می‌دادیم و به دنبال کسب مجوزهای مربوطه بودیم تا آنچه را که وعده دادیم به انجام برسانیم. با توجه به فضا‌سازی‌هایی که صورت گرفت نهادها و سازمان‌های ذی‌ربط نسبت به این موضوع حساس شدند و تحقیقات خود را از شرکت ائل‌خودرو آغاز و جلساتی را با مدیران شرکت برگزار کردند. نتیجه اینکه آنان نیز متوجه فضا‌سازی‌ها شدند و حقیقت فعالیت‌های ائل‌خودرو به عنوان نمایندگی رسمی جنرال‌موتورز برایشان محرز شد. در همین اوضاع و احوال بود که شبکه خبری فرانس‌24 به عنوان شبکه رسمی خبری دولت فرانسه متوجه فعالیت‌های جنرال‌موتورز شد و در بخشی از خبرهای خود گزارشی در این رابطه پخش کرد. فرانس‌24 می‌خواست با پخش این گزارش به دولتمردان و خودروسازان فرانسوی هشدار دهد حال که آنها بازار ایران را رها کرده‌اند، آمریکایی‌ها برای فتح این بازار خیز برداشته‌اند. در این گزارش حتی به این نکته اشاره شد که آمریکایی‌ها یک دستگاه کامارو را به صورت نمادین به ایران وارد کرده و تبلیغات خود را شروع کرده‌اند.

جنرال‌موتورز؛ زمستان در ایران
خوشبختانه این فعالیت‌ها با توافقنامه ژنو همراه شد و کارها خود‌به خود سرعت بالایی به خود گرفت. بد نیست به اطلاع خوانندگان مجله که مصاحبه اینجانب را چندی پیش درباره تاسیس نمایندگی جنرال‌موتورز در ایران خوانده بودند، برسانم بحث نمایندگی این شرکت خودروساز آمریکایی در ایران از لحاظ حقوقی تمام‌ شده و به قطعیت رسیده است. ما منتظر چراغ سبز سیاسی بودیم که خوشبختانه با توافقنامه ژنو چنین اتفاقی افتاد و حضور جنرال‌موتورز در ایران هموارتر شد.
البته این را باید توضیح دهم که هر نوع تعامل تجاری همچنان از طرف اشخاص حقیقی یا حقوقی ایالات متحده با طرف ایرانی در هر حوزه‌ای در تحریم است. اما توافق بین‌المللی که صورت گرفته و چشم‌اندازی که به وجود آمده به این معنی است که دو کشور به سمت عادی‌سازی روابط خواهند رفت که این موضوع برای فعالان اقتصادی دو کشور پیام مهمی دارد و آنها را امیدوار کرده تا برای بهبود روابط اقتصادی دو کشور تلاشی مضاعف داشته باشند. شواهد حاکی از آن است که عادی‌سازی روابط ایران و ایالات متحده به تدریج اتفاق خواهد افتاد. قطعاً با عادی شدن رابطه این دو کشور، مسائل اقتصادی است که مسیر را هموار خواهد کرد. خط حمله این حرکت تاسیس نمایندگی جنرال‌موتورز در ایران است چون ما برای قطعی کردن نمایندگی این شرکت با توجه به مسائل حقوقی که طی کرده‌ایم، مشکلی نداریم.
قبل از توافق ژنو، بحث بر سر این بود که چون کل صنعت خودرو کشور در تحریم است برای شرکت‌های خودروساز آمریکایی توجیهی وجود ندارد تا بخواهند فعالیت‌شان را به طور همه‌جانبه در ایران شروع کنند. اما اکنون با توجه به اینکه صنعت خودرو از تحریم خارج شده است، فقط تعاملات اقتصادی ایران و آمریکا مانده که این نیز باید از تحریم‌ها بیرون بیاید که این موضوع به صورت حقوقی قابل حل بود و ما آن را حل کرده‌ایم. بنابراین می‌توانم بگویم بحث تاسیس نمایندگی این خودروساز آمریکایی در ایران از نظر ما قطعی شده و به نتیجه رسیده است. به زودی مدارک مورد نیاز را به وزارت صنعت ارائه می‌کنیم که این پروسه نمایندگی تکمیل شود و شرکت ائل‌خودرو بتواند به صورت انبوه خودروهایش را وارد کشور کند. در خصوص زمان قطعی افتتاح این نمایندگی می‌توانم بگویم که حتماً تا پایان امسال این اتفاق خواهد افتاد و پیش‌بینی می‌کنیم اگر مشکل خاصی به وجود نیاید بتوانیم خیلی زود جشن افتتاحیه رسمی جنرال‌موتورز را در ایران برگزار کنیم.

سطح همکاری با جنرال‌موتورز
در فاز اول همکاری با بزرگ‌ترین شرکت خودروساز آمریکا قصد داریم فقط در سطح واردات خودرو و خدمات پس از فروش به فعالیت بپردازیم و برنامه‌ای برای تولید مشترک نداریم. البته ممکن است با بالا رفتن سطح همکاری‌مان به مرحله تولید مشترک هم برسیم اما هنوز قصد داریم فروش خودروهای آمریکایی را در ایران جا بیندازیم و سهمی از بازار را بگیریم.
حال ممکن است این پرسش به وجود بیاید که قرار است چه مدل‌هایی از جنرال‌موتورز و به چه تعداد وارد کشور شود که در پاسخ به این پرسش می‌توان گفت درست است که ما نماینده برند جی‌ام در ایران هستیم اما این به آن معنا نیست که هر مدلی را که این خودروساز به تولید می‌رساند، بتوانیم وارد کشور کنیم چون به هر حال سازمان‌هایی نظیر استاندارد و محیط زیست نیز در ایران باید نظر مساعدشان را اعلام کرده و مجوزهای لازم را صادر کنند. از سویی دیگر محصولاتی که وارد می‌شود نباید مشکل شماره‌گذاری داشته باشند و وزارت صنعت ممنوعیتی برای ورود این محصول به کشور نداشته باشد.

جنرال‌موتورز حامی تیم ملی؟
همان طور که اشاره کردم ائل‌خودرو قراردادی با فدراسیون فوتبال به امضا رساند و به عنوان حامی تیم‌های ملی فوتبال ایران شناخته شد. این قرارداد 15 میلیارد تومان ارزش دارد که نسبت به قرارداد مشابه قبلی دو برابر شده است. می‌توانم بگویم این مبلغ توسط جنرال‌موتورز تامین شده و اگر مدعی شوم این شرکت بزرگ آمریکایی حامی تیم ملی فوتبال ایران در برزیل شده است، سخنی دور از واقعیت نگفته‌ام. قصد داریم با همکاری جنرال‌موتورز برای اردیبهشت‌ماه سال آینده تورنمنتی چهار‌جانبه در آمریکا برگزار کنیم که تیم‌های ایران و آمریکا دو تیمی هستند که حضورشان در این تورنمنت قطعی شده و با مشخص شدن قرعه ایران در جام جهانی دو تیم دیگر هم انتخاب خواهند شد.

درباره فعالیت رنو و پژو
با توجه به اینکه بنده در مجموعه فیدال فعالیت می‌کنم و این مجموعه وکیل رسمی شرکت رنو و پژو است، می‌توانم بگویم ادامه فعالیت رنو در ایران قطعاً مشکلی ندارد. این شرکت دوباره فعالیت خودش را ادامه خواهد داد که فکر می‌کنم خیلی قدرتمندتر هم ادامه دهد. اما در رابطه با پژو بحث صرفاً مساله تحریم صنعت خودرو نیست و می‌دانیم که پژو قبل از تحریم صنعت خودرو به دلیل اینکه جنرال‌موتورز بخشی از سهامش را خرید از ایران خارج شد. مساله حضور پژو، کماکان درگیر مجوز جنرال‌موتورز است یعنی پژو برای بازگشت به ایران قطعاً نیازمند مجوز واشنگتن است و تا این مجوز را دریافت نکند، پژو به ایران نمی‌تواند برگردد. پژو در زمانی از ایران خارج شد که آمریکا تحریم‌های خود را به اوج رسانده بود. ولی در فضای فعلی این موضوع متفاوت است و قطعاً دولت آمریکا هم می‌داند که اگر بخواهد همچنان از تعاملات اقتصادی جلوگیری کند یک تناقض در عرصه تفاهم ژنو صورت داده است. بنابراین می‌توانیم امیدوار و خوش‌بین باشیم که پژو هم به زودی مجوز فعالیتش در ایران را دریافت کند و ما هم به پژو کمک خواهیم کرد که به ایران برگردد.

دراین پرونده بخوانید ...

دیدگاه تان را بنویسید

 

پربیننده ترین اخبار این شماره

پربیننده ترین اخبار تمام شماره ها