شناسه خبر : 111 لینک کوتاه
تاریخ انتشار:

رقابت در عرصه جهانی

لهستان موتور رشد اروپا

۲۵ سال قبل رویدادهای لهستان به‌گونه‌ای بودند که کلیه مناطق اروپای شرقی و مرکزی را تحت تاثیر قرار دادند و به تحولات گسترده اقتصادی و سیاسی منجر شدند.

25 سال قبل رویدادهای لهستان به‌گونه‌ای بودند که کلیه مناطق اروپای شرقی و مرکزی را تحت تاثیر قرار دادند و به تحولات گسترده اقتصادی و سیاسی منجر شدند. با خروج اقتصاد کشور از زیر دهه‌ها کنترل دولتی، صنایع خصوصی ‌‌شدند و رقابت مبتنی بر بازار شکل گرفت.
همزمان اصلاحات دشوار و دردناکی انجام شد. در عرض چند سال تولید ناخالص داخلی و استانداردهای زندگی به طرز چشمگیری افزایش یافتند و لهستان در جاده رشد بی‌پایان قدم گذاشت. پذیرش این کشور در اتحادیه اروپا در سال 2004 مهر تاییدی بر موفقیت‌های آن بود و نشان می‌داد لهستان در مسیری از توسعه قرار گرفته است که می‌توان آن را در سطح پیشرفته‌ترین اقتصادهای اروپا دانست.
از نظر تولید ناخالص داخلی، در عرض 25 سال گذشته اندازه اقتصاد لهستان دو برابر شد. از دیدگاه تولید ناخالص داخلی سرانه، این کشور از 32 درصد میانگین اروپای غربی (EU-I5) به 60 درصد رسید و بین سال‌های 1991 و 2008 رشد سالانه تولید ناخالص داخلی آن 6/4 درصد بود.
لهستان تنها کشور عضو اتحادیه اروپا بود که توانست از رکود حاصل از بحران مالی جهانی دوری کند و امروزه هشتمین اقتصاد بزرگ اتحادیه اروپا باشد. تاریخچه رشد فوق‌العاده این کشور در طول بیش از دو دهه باعث شد کشوری که مدت‌ها اقتصاد حاشیه‌ای اروپا محسوب می‌شد، اکنون به موتور رشد منطقه تبدیل شود.
باور کنونی بر آن است که این کشور فرصت اتخاذ یک گزینه راهبردی را دارد تا مسیر رشد خود را برای دهه آینده تعیین کند. در این چشم‌انداز دو سناریو برای دهه بعد تدوین شده‌اند.

کسب و کار همانند گذشته
طبق سناریوی محافظه‌کارانه کسب و کار همانند گذشته، تولید ناخالص داخلی لهستان با نرخ معمولی سالانه 6/2 درصد رشد می‌کند. این عدد میانگین رشد کشور از سال 2008 است. در الگوی رشدی که توسط موسسه مک کینزی طراحی شده است، نرخ رشد سرمایه‌گذاری اندکی کاهش می‌یابد، کشور با اثرات منفی تحولات جمعیتی بر عرضه نیروی کار مواجه می‌شود، و رشد فناوری و کارایی تغییری نمی‌کند. در این سناریو تولید ناخالص داخلی واقعی لهستان در سال 2025، از 60 درصد به 70 درصد سطح EU-I5 می‌رسد. این رقم که بر مبنای برابری قدرت خرید محاسبه شده است، لهستان را هم‌تراز کشورهایی مانند قبرس یا پرتغال قرار می‌دهد.

جنبه جاه‌طلبانه
از سوی دیگر لهستان می‌تواند تلاش کند تا روند توسعه را سرعت بخشد و در دهه آینده سریع‌ترین رشد اقتصادی در اتحادیه اروپا را داشته باشد. طبق این سناریوی جاه‌طلبانه، رشد تولید ناخالص داخلی از وضعیت خوب به شرایط عالی می‌رسد و در طول دهه آینده هر سال چهار درصد خواهد بود. تولید ناخالص داخلی سرانه کشور نیز به 85 درصد میانگین پیش‌بینی‌شده EU-IS در سال 2025 خواهد رسید. این رویداد نه‌تنها کشور را هم‌تراز قبرس و پرتغال بلکه مشابه اسپانیا و حتی ایتالیا می‌سازد. در نتیجه لهستان به اقتصادی پیشرفته و رقابتی در عرصه جهانی و صادرکننده عمده کالا و خدمات تبدیل می‌شود.
تحقق چنین سناریوی جاه‌طلبانه‌ای به خروج لهستان از الگوی رشد کنونی نیاز ندارد و دارایی‌های موجود برای رسیدن به چنین هدفی کافی هستند اما این سناریو مستلزم تلاش جمعی و قدرتمند بخش‌های خصوصی و دولتی است. از آنجا که لهستان در زمره کشورهای توسعه‌یافته قرار دارد رشد سریع را فقط می‌توان از طریق برنامه تحول عمده چندبخشی همراه با بهبودهای بیشتر در زیرساختارها، تسهیل مقررات و سرمایه‌گذاری در تحصیل و نوآوری تحقق بخشید. به عقیده صاحب‌نظران، این کشور ابزار و منابع لازم برای شروع این مرحله جدید اقتصادی را داراست و می‌تواند تا سال 2025 خود را به گونه‌ای متحول سازد که از اقتصادی با تمرکز بر درآمد متوسط به یک اقتصاد پیشرفته اروپایی تبدیل شود و بتواند با موفقیت در بازارهای جهانی با دیگران رقابت کند.
منبع: مکینزی اند کمپانی

دراین پرونده بخوانید ...

دیدگاه تان را بنویسید

 

پربیننده ترین اخبار این شماره

پربیننده ترین اخبار تمام شماره ها