شناسه خبر : 11621 لینک کوتاه
تاریخ انتشار:

آیا خرید هواپیماهای جدید، شرکت هما را دوباره به اوج می‌رساند؟

من «هما» ۵۴ سال دارم

ورود هواپیماهای جدید به ناوگان هوایی ایران به کل فضای صنعت هوایی کشور را تغییر داده است.

فریبا رسولی

ورود هواپیماهای جدید به ناوگان هوایی ایران به کل فضای صنعت هوایی کشور را تغییر داده است. دستاورد سفر رئیس‌جمهور ایران به اروپا و توافق با ایتالیا و فرانسه برای ساخت و تحویل ایرباس فضای جدیدی را برای صنعت حمل و نقل ما به وجود آورده است. شاید باور اینکه دومین ایرلاین ایمن دنیا روزی به بحران رسیده باشد و جایگاه بالای خود را از دست داده، سخت باشد اما روزهای امیدوارکننده شرکت هواپیمایی ملی ایران هم بعید به نظر نمی‌رسد.
هما بیش از نیم‌قرن است که همچنان سرپا مانده و در خلال زیان‌دهی نفس کشیده است. گرچه نفس‌های این ایرلاین در دوران پس از اوج بسیار آرام شنیده می‌شد اما به هر حال همچنان زنده است و با خرید هواپیماهای فرانسوی‌تبار قرار است جانی دوباره بگیرد و منظم‌تر از گذشته نفس بکشد. اما به نظر می‌رسد مساله اصلی این باشد که چطور شرکتی که روزی دومین شرکت هواپیمایی جهان در ایمنی پرواز و یکی از پیشتازان طراحی و عملیاتی کردن مسیرهای بین‌قاره‌ای بود و در سال‌های اخیر به دلیل فرسودگی ناوگان موقعیت خود را در دنیا از دست داده پس از ورود 118 هواپیمای جدید برای دوران اوج خود برنامه‌ریزی خواهد کرد؟
بررسی‌ها از صورت‌های مالی شرکت هواپیمایی هما نشان داده در سال 1392، این شرکت حدود 120 میلیارد تومان زیان انباشته داشته در حالی که سال 1391 این رقم 180 میلیارد تومان ثبت شده است و این نشان‌دهنده روند نزولی زیان این شرکت طی سال‌های اخیر بوده است. گرچه مدیرعامل کنونی این شرکت اعتقاد دارد اگر درآمدهای بیرونی هما ارتقا یابد، این رقم حتی در این شرکت بیشتر از گذشته کاهش خواهد یافت. به اعتقاد سکاندار فعلی شرکت هواپیمایی ملی، نوسازی ناوگان تاثیر بسزایی در زیان‌دهی دارد و اگر بتوان هواپیماهای جدید وارد صنعت هوایی کرد هزینه‌های تعمیراتی نیز به موازات آن کاهش می‌یابد. با این حال می‌توان متوجه شد این شرکت مدت‌هاست انتظار ورود هواپیماهای جدید را می‌کشد و حال که فضا برای اوج‌گیری هما با ورود هواپیماهای ایرباس فراهم شده، قرار است از محلی بودن بار دیگر به سمت بازارهای جهانی حرکت کند. به باور برخی زیان‌دهی هما مهار شده است و با توجه به ویژگی‌های منحصربه‌فرد ایران، اهمیت ژئوپولتیک آن و میزان بالای تقاضای بالقوه و بالفعل موجود در کشور که در سراسر آن گسترده شده است، این امکان در اختیار شرکت هواپیمایی ملی کشور قرار دارد تا با برطرف شدن تحریم‌ها بتواند جایگاه قبلی خود را باز یابد؛ در عین حال که هنوز برخی مدیران قبلی این سازمان معتقدند موقعیت نامناسب هما ناشی از تحریم نبوده و دلایل دیگری داشته است. زیرا آنها بر این باور هستند که در سال‌های اخیر حداکثر سوءاستفاده‌ها از تحریم‌ها صورت گرفته و هر اتفاقی به گردن تحریم افتاده است. عده‌ای معتقدند در حال حاضر حمل و نقل هوایی ایران مشکلات کلی دارد و جای راهبرد منطقی در آن خالی است. از سویی کار اصولی در این صنعت زمین مانده و طی این سال‌ها دولت‌ها فرصت‌های زیادی را با تصمیمات اشتباه از دست داده‌اند.
با این حال شرکت هواپیمایی هما با عمر 54‌ساله خود و 118 نیروی تازه‌نفس (هواپیماهای ساخت ایرباس) قرار است صنعت حمل و نقل ایران را طی 20 سال آینده به سمتی ببرد که ارائه خدمات مناسب به مردم با سهولت امکان‌پذیر شود. اما آیا این شرکت ظرفیت استفاده از این تعداد هواپیما را دارد؟ و آیا در مسیر پیش رو کادر انسانی این ایرلاین پاسخگوی نیازهای ایجاد شده خواهد بود؟

دراین پرونده بخوانید ...

دیدگاه تان را بنویسید

 

پربیننده ترین اخبار این شماره

پربیننده ترین اخبار تمام شماره ها