شناسه خبر : 48173 لینک کوتاه
تاریخ انتشار:

آمادگی برای آتش‌بس در لبنان

زلنسکی: کمک آمریکا قطع شود، شکست می‌خوریم

«ولودیمیر زلنسکی»، رئیس‌جمهور اوکراین در مورد وضعیت جنگ در مقایسه با آغاز آن به فاکس‌نیوز گفت: اگرچه روزهای اولیه سخت‌ترین بود، اما اکنون هر حرکتی به اتحاد علیه روسیه بستگی دارد و فکر می‌کنم آنچه بسیار خطرناک است، این است که اتحاد در اروپا را از دست بدهیم و مهم‌تر از همه اتحاد میان اوکراین و ایالات‌متحده است. آن‌گونه که ایسنا گزارش داده: زلنسکی درباره تصمیم برای پایان جنگ گفت: من مطمئن هستم که از امروز، این مسئله خیلی به پوتین بستگی دارد. او می‌تواند این کار را انجام دهد. او می‌تواند بخواهد و به این جنگ پایان دهد. اما این به ایالات‌متحده آمریکا نیز بسیار بیشتر بستگی دارد. رئیس‌جمهور آمریکا قدرت و اختیارات و سلاح دارد و می‌تواند قیمت انرژی را کاهش دهد. به هر حال، من این سیگنال را در رسانه‌ها از رئیس‌جمهور ترامپ شنیدم که او به کاهش قیمت‌ها برای منابع انرژی و نفت فکر می‌کند و این کار باید انجام شود. زلنسکی معتقد است که «دونالد ترامپ»، رئیس‌جمهور منتخب آمریکا می‌تواند در پایان جنگ تاثیر بگذارد. او گفت: این ساده نخواهد بود، اما من فکر می‌کنم او می‌تواند. او بسیار قوی‌تر از پوتین است. ایالات‌متحده قوی‌تر است. اقتصادش قوی‌تر است، نفوذ بسیار زیادی دارد. او درباره احتمال کاهش بودجه نظامی آمریکا برای اوکراین بر ضرورت دیپلماسی تاکید کرد و گفت باید بر «ولادیمیر پوتین»، رئیس‌جمهور روسیه فشار بیشتری وارد شود. زلنسکی گفت: اگر کمک‌ها را قطع کنند، فکر می‌کنم ما شکست خواهیم خورد. البته، به هر حال، ما می‌مانیم و می‌جنگیم. ما تولید داریم، اما برای پیروزی کافی نیست و من فکر می‌کنم برای زنده ماندن کافی نیست. اما اگر چنین انتخابی انتخاب آمریکا باشد، ما تصمیم می‌گیریم چه کار کنیم.

ایلان ماسک کلید توافق با آمریکا؟

 روزی که ایلان ماسک به عنوان مشاور عالی دونالد ترامپ انتخاب شد، قابل پیش‌بینی بود که این انتخاب صرفاً برای ارائه مشاوره در حوزه‌های تخصصی اقتصاد یا تکنولوژی نیست و قرار است او مدیر پروژه‌های بزرگ‌تر از سکانداری یک وزارتخانه یا تشکیلات شود. آن‌گونه که اعتماد گزارش داده: در واقع ماسک در دولت دوم ترامپ یکی از رایزنان غیررسمی و پشت پرده سیاست‌های داخلی و خارجی او خواهد بود که با توجه به جایگاه اقتصادی و نفوذش در میان سیاستمداران کشورهای جهان، به ‌نوعی ضعف‌های دولت نخست ترامپ در تعامل با احزاب سیاسی و رهبران دنیا را پوشش خواهد داد. این روزها خبری که ناگهان فضای رسانه‌های خارجی و داخلی را تحت تاثیر عمیق خود قرار داد، خبر دیدار ایلان ماسک با ایروانی، نماینده ایران در سازمان ملل متحد بود. به‌رغم اینکه این دیدار از سوی سخنگوی وزارت امور خارجه تکذیب شد و به گفته بقایی هیچ دیداری میان ایروانی و ماسک صورت نگرفته است، در زمان انتشار خبر گفته شد محتوای این دیدار با محور کاهش سطح تنش‌ها میان ایران و آمریکا صورت گرفته و ارزیابی‌ها بر آن بود که مذاکرات غیررسمی میان ایران و آمریکا در آینده‌ای نزدیک آغاز خواهد شد. اما سوالی که در ذهن برخی تحلیلگران جهان سیاست به وجود آمده، این است که چرا ترامپ، ماسک را برای ماموریت‌های خطیر این‌چنینی برای مذاکرات احتمالی آینده انتخاب کرده؟ با انتخاب مارک روبیو به عنوان وزیر امور خارجه، چهره تندرو جمهوری‌خواه که سابقه نمایندگی مجلس سنا از ایالت فلوریدا را در کارنامه دارد و پیت هگزت به عنوان وزیر دفاع که مواضع او در قبال ایران و خاورمیانه به‌خوبی گویای رویکردش در مورد سیاست‌های ایران در منطقه است، می‌توان فهمید این مذاکرات نیازمند شخصیتی فراجناحی است که چهره خوش‌نام و شناخته‌شده دنیای فناوری و اقتصاد محسوب می‌شود؛ کسی که بتواند زبان و ادبیات دو طرف را تا حدود زیادی تعدیل کند و آن را در چهارچوبی که امکان حصول توافق را به وجود آورد تبدیل کند. این قدم اول ترامپ که در مسیر تحقق بخشی از وعده‌های انتخاباتی او تعریف می‌شود، پالس مثبت و دقیقی را به ایران مخابره می‌کند؛ آری دولت ترامپ قصد حصول توافق با ایران را دارد.

برگزاری نشست کمیته سه‌جانبه ایران، عربستان سعودی و چین

دومین نشست کمیته سه‌جانبه مشترک جمهوری اسلامی ایران، عربستان سعودی و چین به منظور پیگیری موافقت‌نامه پکن در تاریخ ۲۹ آبان‌ماه ۱۴۰۳ در ریاض برگزار شد. این نشست به ریاست ولید عبدالکریم الخریجی، معاون وزیر خارجه پادشاهی عربستان سعودی و با مشارکت هیات جمهوری اسلامی ایران به ریاست مجید تخت‌روانچی، معاون سیاسی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و هیات چین به ریاست دنگ لی، معاون وزیر خارجه جمهوری خلق چین انجام شد. آن‌گونه که ایلنا گزارش داده: طرف‌های ایرانی و عربستان سعودی بار دیگر بر تعهد خود به اجرای کامل موافقت‌نامه پکن، و تلاش مستمر برای انسجام روابط همسایگی میان کشورهایشان از طریق التزام به منشور ملل متحد و اساس‌نامه سازمان همکاری اسلامی و حقوق بین‌الملل از جمله احترام به حاکمیت، استقلال و امنیت دولت‌ها تاکید کردند. علاوه بر این، پادشاهی عربستان سعودی و جمهوری اسلامی ایران از نقش مثبت و مستمر جمهوری خلق چین و اهمیت حمایت و پیگیری آن کشور برای اجرای موافقت‌نامه پکن استقبال کردند. جمهوری خلق چین آمادگی خود را برای تداوم حمایت و تشویق گام‌های برداشته‌شده از سوی جمهوری اسلامی ایران و پادشاهی عربستان سعودی به منظور توسعه مناسبتشان در حوزه‌های مختلف اعلام داشت. سه کشور از پیشرفت مستمر در روابط جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی و فرصت‌هایی که برای ارتباطات مستقیم میان دو کشور در تمامی سطوح و بخش‌ها فراهم می‌کنند، استقبال کردند و اهمیت این تماس‌ها و دیدارها و ملاقات‌های مشترک بین مسوولان عالی دو کشور را به ویژه در سایه تشدید تنش‌های جاری در منطقه که امنیت منطقه و جهان را تهدید می‌کند، مورد توجه قرار دادند. مشارکت‌کنندگان همچنین از پیشرفت خدمات کنسولی بین دو کشور و فراهم کردن زمینه حضور ۸۷ هزار زائر ایرانی برای انجام حج تمتع و ۵۲ هزار ایرانی برای ادای عمره در آرامش و امنیت در 10 ماه اول سال ۲۰۲۴ استقبال کردند. آنها از برگزاری اولین نشست کمیته مشترک رسانه‌ای ایرانی-سعودی و امضای یادداشت تفاهم میان موسسه مطالعات دیپلماتیک امیر سعود الفیصل و مرکز مطالعات سیاسی و بین‌المللی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران استقبال کردند. دو کشور همچنین آمادگی خود را برای امضای موافقت‌نامه اجتناب از اخذ مالیات مضاعف ابراز داشتند. سه کشور به توسعه همکاری میان خود در زمینه‌های مختلف از جمله اقتصادی و سیاسی ابراز امیدواری کردند. همچنین سه کشور خواستار پایان فوری تجاوز اسرائیل به فلسطین و لبنان شده و حمله اسرائیل و نقض حاکمیت و تمامیت سرزمینی جمهوری اسلامی ایران را محکوم کردند.

پوتین آماده مذاکرات آتش‌بس با ترامپ است

پنج منبع آگاه از مقامات کنونی و سابق روس، در گفت‌وگو با رویترز مدعی شدند که پوتین آماده بحث بر سر توافق آتش‌بس اوکراین با ترامپ است. این افراد که خواستند نامشان فاش نشود در عین حال اعلام کردند که رهبر کرملین هرگونه امتیاز بزرگ ارضی را رد کرده و اصرار دارد که کی‌یف باید دست از تلاش برای عضویت در ناتو بردارد. آن‌گونه که ایرنا گزارش داده: این خبرگزاری یادآوری می‌کند که ترامپ به عنوان رئیس‌جمهوری منتخب آمریکا بارها وعده پایان سریع جنگ را داده است. روسیه در حال حاضر بخش‌هایی از اوکراین به مساحت ایالت ویرجینیا را در آمریکا به دست گرفته و با سریع‌ترین سرعت از روزهای اولیه جنگ در حال پیشروی است. این منابع همچنین خاطرنشان کردند که از نظر پوتین احتمالاً در مورد تقسیم دقیق چهار منطقه شرقی دونتسک، لوهانسک، زاپوریژژیا و خرسون جایی برای مذاکره وجود دارد. در حالی که مسکو اعلام کرده که این چهار منطقه بخشی از خاک روسیه است و زیر چتر هسته‌ای آن قرار دارد، کنترل نزدیک به ۷۰ تا ۸۰ درصد این مناطق یعنی چیزی نزدیک به ۲۶ هزار کیلومترمربع آن هنوز در اختیار نیروهای اوکراینی است. دو تن از این مقامات آگاه همچنین مدعی شدند که روسیه احتمالاً آماده عقب‌نشینی از بخش‌های نسبتاً کوچکی در مناطق خارکف و میکولایف در شمال و جنوب اوکراین است. رئیس‌جمهوری روسیه در ماه جاری میلادی گفت که هرگونه توافق آتش‌بس باید با واقعیت در جبهه جنگ همخوان باشد. از سوی دیگر، در پی تصمیم آمریکا برای رفع محدودیت استفاده از سامانه‌های موشکی ATACMS  به اوکراین برای حمله به خاک روسیه، دو تن از این منابع، حل‌وفصل جنگ کنونی را همراه با دشواری و پیچیدگی‌های جدید ارزیابی کردند. آنها تاکید کردند که در صورت عدم آتش‌بس، روسیه به پیشروی ادامه می‌دهد. استیون چونگ، مدیر ارتباطات ترامپ در این زمینه به رویترز گفت: «وی تنها کسی است که می‌تواند هر دو طرف را به منظور مذاکره صلح گردهم آورد و برای پایان جنگ و توقف کشتار تلاش کند.»

آمادگی مشروط نتانیاهو برای امضای توافق‌نامه توقف جنگ در لبنان

المانیتور به نقل از منابع دیپلماتیک افزود: «بنیامین نتانیاهو»، نخست‌وزیر اسرائیل، آماده امضای توافق‌نامه آتش‌بس در لبنان است که شامل نقش نظامی آمریکا برای نظارت بر اجرای توافق‌نامه آتش‌بس باشد. آن‌گونه که ایسنا گزارش داده: بر اساس این گزارش، تصمیم نتانیاهو ناشی از تمایل برای راضی کردن دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور منتخب ایالات‌متحده است. اخیراً هاآرتص نوشته بود نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی برای راضی کردن ایالات‌متحده و کاهش فشار عظیمی که بر سربازان ذخیره ارتش رژیم صهیونیستی وارد شده، با پایان جنگ لبنان موافق است. به گزارش هاآرتص، در پس‌زمینه نبردهای طولانی‌مدت بین رژیم صهیونیستی و حزب‌الله که به صورت روزانه و تقریباً در تمام طول روز رخ می‌دهند، مذاکرات فشرده‌ای نیز با هدف دستیابی به آتش‌بس میان دو طرف در جریان است که آمریکا یکی از میانجیگرهای آن است. حزب‌الله و دولت لبنان حاضر نیستند توافقی را بپذیرند که بر اساس آن، همه توانایی‌های نظامی حزب‌الله از مناطق نزدیک به مرز خارج شود و در مقابل صهیونیست‌ها اجازه داشته باشند به‌طور مستقل از زور استفاده کنند. به گزارش هاآرتص، اکثر مقامات ارشد ارتش رژیم صهیونیستی امیدوارند جنگ با حزب‌الله زودتر به پایان برسد، با این امید که دیگر درگیری‌های این رژیم در منطقه نیز سریع‌تر خاتمه یابد و شاید در فرآیند آزادسازی اسرای صهیونیست هم گشایشی اتفاق بیفتد. در مقابل، برخی از مقامات صهیونیستی بر این باورند که تلاش برای حصول توافق با حزب‌الله هنوز یک خواست ناپخته است، زیرا آنها می‌دانند با وجود ترور رهبران و ضرباتی که به قدرت نظامی حزب‌الله وارد کرده‌اند، این گروه همچنان توان نظامی بالایی داشته و می‌تواند در آینده نزدیک خطرآفرین باشد.  

پربیننده ترین اخبار این شماره

پربیننده ترین اخبار تمام شماره ها