شناسه خبر : 48212 لینک کوتاه
تاریخ انتشار:

برنده الین بنت 2024

مریم فربودی کیست و چگونه اقتصاددانی معروف شد؟

 

 آزاده چیذری / نویسنده نشریه 

88مریم فربودی، دانشیار توسعه شغلی جان دی. گروبر و دانشیار امور مالی در دانشکده مدیریت ام‌آی‌تی اسلون، جایزه تحقیقاتی الین بنت (Elaine Bennett) در سال 2024 را از آن خود کرده است. جایزه تحقیقاتی الین بنت که در سال 1998 تاسیس شد، پژوهش‌های برجسته در هر زمینه‌ای از اقتصاد را به رسمیت می‌شناسد و به آن افتخار می‌کند.

پروفسور فربودی یک نظریه‌پرداز کاربردی است که پژوهش‌هایش بر اقتصاد کلان‌داده با کاربردهای مالی و اقتصاد کلان متمرکز است. او روش‌هایی را برای تخمین ارزش داده‌ها بسط داده است. علاوه بر این، پروفسور فربودی به مطالعه واسطه‌گری و تشکیل شبکه در میان موسسه‌های مالی و سرریزهای آن به اقتصاد واقعی می‌پردازد. او همچنین به این موضوع علاقه‌مند است که چگونه اصطکاک اطلاعات1، چرخه‌های اقتصادی محلی و جهانی را شکل می‌دهد. اخیراً، پژوهش‌های او همچنین بر درک همه‌گیری کووید 19 و سیاست‌های مرتبط با آن متمرکز شده است. پروفسور فربودی در کار خود پرسش‌های کلیدی زمانه ما را شناسایی کرده و چهارچوب‌های مفهومی برای پرداختن به آنها ارائه می‌کند.

پروفسور مریم فربودی دکترای خود را در رشته اقتصاد مالی به طور مشترک میان دپارتمان اقتصاد و دانشکده بازرگانی Booth در دانشگاه شیکاگو در سال 2014 دریافت کرده است. از جمله افتخارات متعدد او می‌توان به دریافت کمک‌هزینه تحقیقاتی اسلون در سال 2024 از بنیاد آلفرد پی. اسلون و برنده شدن جایزه پژوهشگر جوان 2019 از کرسی SCOR-PSE در مورد ریسک اقتصاد کلان اشاره کرد. او پژوهشگر دفتر ملی تحقیقات اقتصادی و مرکز تحقیقات اقتصادی و سیاسی است.

پروفسور فربودی در نشست تجاری و مراسم اعطای جایزه کمیته وضعیت زنان در حرفه اقتصاد (CSWEP)2 انجمن اقتصادی آمریکا (AEA) که در جلسه AEA /ASSA 2025 در 4 ژانویه 2025 برگزار خواهد شد، به طور رسمی جایزه را دریافت خواهد کرد.

تحصیلات و افتخارات

مریم فربودی دکترای اقتصاد مالی از دانشگاه شیکاگو دارد. علایق اصلی تحقیقاتی او بانکداری نظری، اقتصاد کلان مالی و طراحی مکانیسم است. مقاله او «عدم نقدینگی در شبکه‌های مالی» بر شکل‌گیری شبکه در میان موسسه‌های مالی و پیامدهای ریسک سیستماتیک متمرکز است. او بورسیه بردلی را برای مقاله خود در امور مالی شرکت، با عنوان «تامین مالی و حقوق کنترل: انتخاب کارآفرینانه منبع تامین مالی» دریافت کرد. او همچنین در زمینه طراحی سازوکار حراج‌های آنلاین، «مکانیسم‌های بهینه‌سازی درآمد در مزایده‌های موقعیت ارزش مشترک» و اصطکاک‌های مالی اقتصاد کلان، «اصطکاک‌های جانبی عرضه و بازیابی‌های طولانی»، کارهایی انجام داده است.

او همچنین کارشناسی ارشد و دکترای خود را در رشته اقتصاد به ترتیب در دانشگاه تگزاس در آستین و دانشگاه شیکاگو گذرانده است. این اقتصاددان ایرانی سابقه تدریس در دانشگاه‌های پرینستون و ام‌آی‌تی را دارد. پیش از این، فربودی استادیار مرکز مالی Bendheim در دانشگاه پرینستون بود.

مریم قبل از آمدن به شیکاگو مدرک کارشناسی خود را در رشته مهندسی کامپیوتر از دانشگاه صنعتی شریف و کارشناسی ارشد در علوم کامپیوتر را نیز از دانشگاه مریلند دریافت کرده است. او اصالتاً اهل تهران است.

مریم فربودی در 27 فوریه 2024 بورسیه تحقیقاتی اسلون 2024 را از بنیاد آلفرد پی. اسلون دریافت کرده است که «به بهبود رفاه همگان از طریق پیشرفت دانش علمی اختصاص دارد». کمک مالی او به ایجاد دانشکده مدیریت ام‌آی‌تی اسلون یاری رساند. این بورسیه، خلاقیت برجسته، نوآوری و تحقیقات تاثیرگذار را به رسمیت می‌شناسد: دستاوردها و پتانسیل همکاران پژوهشی اسلون «آنها را در میان نسل بعدی رهبران علمی در ایالات‌متحده و کانادا قرار می‌دهد».

فربودی یکی از هشت عضو هیات علمی ام‌آی‌تی در میان 126 عضو پژوهشی اسلون است که امسال از بین بیش از هزار نامزد از پژوهشگران اولیه، از سوی دانشمندان همکار در هفت زمینه -شیمی، علوم کامپیوتر، علوم زمین، اقتصاد (حوزه جایزه فربودی)، ریاضیات، عصب‌شناسی و فیزیک- انتخاب شده است. این افتخار معتبر بیش از دو دهه است که به یکی از اعضای هیات علمی ام‌آی‌تی اسلون اعطا نشده بود (و افتخار قبلی بیش از 30 سال پیش بود).

پروفسور فربودی همچنین در 10 نوامبر 2022، برنده جایزه برجسته مقاله ۲۰۲۲ از موسسه مالی سوئیس شد. این افتخار یک مقاله تحقیقاتی منتشرنشده را به رسمیت می‌شناسد که انتظار می‌رود سهم برجسته‌ای در زمینه مالی داشته باشد.

عنوان مقاله برنده فربودی که با همکاری دروو سینگال (از دانشگاه کلمبیا)، لورا ولدکمپ (از دانشگاه کلمبیا) و وِنکی ونکتسواران (از دانشگاه نیویورک) نوشته شده، «ارزش دادن به داده‌های مالی» است. تمرکز این مقاله بر این است که چگونه یک سرمایه‌گذار یا شرکت مالی باید داده‌های مالی را در اقتصاد مدرن امروزی ارزش‌گذاری کند.

از افتخارات دیگر مریم فربودی می‌توان به دریافت جایزه پژوهشگر جوان در 20 جولای 2019 اشاره کرد. مریم فربودی برنده جایزه پژوهشگر جوان 2019 از کرسی SCOR-PSE (که در سال 2018 از سوی بنیاد شرکتی SCOR برای علوم و دانشکده اقتصاد پاریس ایجاد شد)، با تجلیل از پژوهش‌های برجسته یک اقتصاددان جوان (در مدت 10 سال دکترا) در زمینه ریسک اقتصاد کلان است.

این جایزه فربودی را به دلیل کار «به ویژه محرک و امیدوارکننده» در زمینه واسطه‌گری مالی و قرار گرفتن آگاهانه در معرض ریسک طرف مقابل، تحسین می‌کند؛ به گفته آندره لوی لانگ، رئیس بنیاد علوم SCOR، به سبب «تحقیقات نوآورانه، هم در روش و هم در فرضیه، در مورد روابط میان موسسه‌های مالی و اینکه چگونه این روابط ممکن است به رشد درون‌زا در ریسک سیستمی کمک کند». فربودی مقاله خود را با عنوان «واسطه‌گری و مواجهه داوطلبانه با ریسک طرف مقابل» در اکتبر 2017 ارائه کرده بود و جایزه خود را در مراسمی در جولای 2019 در پاریس در جریان کنفرانس سالانه کرسی SCOR-PSE دریافت کرد.

تاثیر بر اقتصاد

پروفسور مریم فربودی کمک قابل توجهی به درک چگونگی تعامل رشد اقتصاد با نقش در حال تحول داده‌های بزرگ (بیگ دیتا) در بخش مالی کرده است. مقاله تاثیرگذار او همراه با لورا وِلدکمپ، «رشد بلندمدت فناوری داده‌های مالی»، که در امریکن اکونومیک ریویو منتشر شد، نشان می‌دهد که چگونه بهبود در فناوری‌های کلان‌داده بر پویایی بازار و رفتار سرمایه‌گذاران تاثیر می‌گذارد. در حالی که کلان‌داده می‌تواند پیش‌بینی‌ها را بهبود ببخشد، ممکن است خطراتی نیز ایجاد کند و در نتیجه نقدینگی بازار را کاهش دهد. این مقاله پیامدهای قوی برای کارایی بازارهای سرمایه در آینده دارد.

پروفسور فربودی در مقاله‌ای دیگر با همین نویسنده که در ریویو آو فایننشال استادیز منتشر شده است، به بررسی این موضوع می‌پردازد که چگونه انباشت کلان‌داده‌ها بر شرکت‌هایی با اندازه‌های مختلف تاثیر می‌گذارد. یافته‌ها نشان می‌دهد، در حالی که شرکت‌های بزرگ سهامی عام به طور نامتناسبی از قابلیت‌های پردازش داده‌های پیشرفته سود می‌برند، شرکت‌های کوچک‌تر مزایای مشابهی را تجربه نمی‌کنند- مشاهده‌ای با پیامدهای عمیق برای تخصیص سرمایه و پویایی شرکت. این کار با توجه به تسلط فزاینده شرکت‌های فناوری که حجم زیادی از داده‌ها را در مورد خانوارها و مشاغل جمع‌آوری می‌کنند، به یک موضوع مبرم در اقتصاد کلان می‌پردازد.

یک رشته مهم از پژوهش‌های پروفسور فربودی با بررسی تاثیر واسطه‌گری مالی بر ساختار بازار، خطرات ناشی از شبکه‌های مالی پیچیده و بیش از حد به‌هم‌پیوسته را روشن می‌کند. مقاله او با عنوان «واسطه‌گری و قرار گرفتن داوطلبانه در معرض ریسک طرف مقابل» که در مجله اقتصاد سیاسی منتشر شده، نشان می‌دهد که چگونه موسسه‌های مالی ممکن است به‌ طور ناکارآمد خود را در معرض خطرات سیستماتیک در تعقیب سود تقسیمی واسطه‌گری قرار دهند. پژوهش‌های او توضیح می‌دهد که چگونه ساختارهای شبکه به صورت درون‌زا پدید می‌آیند، که اغلب به یک ساختار شبکه‌ای تعادلی ناکارآمد منجر می‌شود. پروفسور فربودی و همکارانش در مقاله دیگری در مورد شبکه‌ها با گریگور جاروش و رابرت شیمر، با عنوان «ظهور ساختار بازار» که در ریویو آو اکونومیک استادیز منتشر شده، الگویی را توسعه دادند که در آن ساختار شبکه به دلیل ناهمگونی در اصطکاک‌های تجاری به صورت درون‌زا ظاهر می‌شود. این مقاله با ارائه چهارچوبی برای توضیح ساختارهای بازار مشاهده‌شده در عمل، از جمله شیوع ریسک‌های دم‌کلفت‌ (ریسک مالی یک دارایی یا سبد دارایی که بیش از سه انحراف استاندارد از قیمت فعلی خود، بالاتر از ریسک توزیع معمولی دارد)، و مطالعه کارایی آنها، سهم نظری قابل توجهی دارد.

علاوه بر این، پروفسور فربودی به بررسی تلاقی بازارهای مالی و رفتار در اقتصاد کلان واقعی می‌پردازد. کار او با پیتر کُندور، مانند مقاله «استانداردهای وام‌دهی درونی» که در مجله اقتصاد مالی منتشر شده، بینش‌هایی را در مورد ماهیت چرخه‌ای استانداردهای وام‌دهی و نتایج واقعی اقتصادی ارائه می‌دهد. این مقاله نشان می‌دهد که چگونه تعامل میان بازارهای اعتباری و مبانی تولید باعث ایجاد چرخه‌های اعتباری درون‌زا می‌شود که گهگاه اثرات پاکسازی ایجاد می‌کند. یک ضمیمه مهم با عنوان «رونق و رکود ناهمگن جهانی» که در امریکن اکونومیک ریویو منتشر شده است، به تحلیل پویایی هسته پیرامونی واسطه‌های مالی و تاثیر آنها بر نابرابری‌های اقتصادی بین کشورها می‌پردازد.

89

جایزه الین بنت

جایزه تحقیقاتی الین بنت (the Elaine Bennett Research Prize)، که هر سال از سوی انجمن اقتصادی آمریکا اعطا می‌شود، پژوهش‌های برجسته زنان را در هر زمینه‌ای از اقتصاد، مورد تقدیر قرار می‌دهد. قبل از سال 2023، این جایزه یک بار در میان به یک زن اعطا می‌شد که بیش از هفت سال از دکترای او نگذشته باشد. 

این جایزه که در سال 1998 تاسیس شد، با مشارکت ویلیام زِیم و دیگران، به یاد الین بنت، که سهم قابل توجهی در تئوری اقتصادی و اقتصاد تجربی داشت و کار زنان جوان را در همه زمینه‌های اقتصاد تشویق می‌کرد، امکان‌پذیر شد.

این جایزه اولین‌بار در سال 1999 به دکتر جودیت شوالیه، دانشیار دانشکده تحصیلات تکمیلی بازرگانی، دانشگاه شیکاگو اهدا شد و سه نفر از شش برنده اول این جایزه، سه برنده زن اول مدال جان بیتس کلارک نیز بوده‌اند.

CSWEP جایزه تحقیقاتی الین بنت را به یاد الین بنت اعطا می‌کند که در طول دوران کوتاه حرفه‌ای خود سهم قابل توجهی در تئوری اقتصادی و اقتصاد تجربی داشت و در آغاز کار خود، بسیاری از زنان اقتصاددان را راهنمایی می‌کرد. این جایزه هر سال به یک زن اقتصاددان اهدا می‌شود که بیش از 10 سال از دکترای او نگذشته باشد (با تعدیل مسئولیت‌های خانوادگی و /یا مرخصی‌های پزشکی). برندگان قبلی این جایزه مایا روسین-اسلیتر (دانشگاه استنفورد)، ربکا دایموند (استنفورد)، استفانی استانچوا (هاروارد)، ملیسا دل (هاروارد)، مارینا هالاک (ییل)، امی ناکامورا (یوسی برکلی)، آنا میکوشوا (ام‌آی‌تی)، اریکا فیلد (دانشگاه دوک)، امی فینکلشتاین (ام‌آی‌تی)، مونیکا پیاتزی (دانشگاه استنفورد)، ماریان برتراند (دانشگاه شیکاگو)، استر دوفلو (ام‌آی‌تی)، سوزان آتی (دانشگاه استنفورد) و جودیت شوالیه (دانشگاه ییل) هستند. 

پی‌نوشت‌ها:

1- اصطکاک اطلاعات، در هسته الگوهای شکل‌گیری انتظارات در اقتصاد کلان قرار دارد. چنین اصطکاک‌هایی می‌توانند پازل‌های تجربی مختلف و حقایق تلطیف‌شده را توضیح دهند و پیامدهای مهمی برای انتقال سیاست‌های پولی و مالی داشته باشند.

2- CSWEP یک کمیته دائمی از انجمن اقتصادی آمریکاست که مسئول ارتقای مشاغل و نظارت بر پیشرفت زنان اقتصاددان است. این مرکز از فعالیت‌های مشاوره و شبکه‌سازی حمایت می‌کند، یک نظرسنجی سالانه از بخش‌های اقتصاد انجام می‌دهد و مواد توسعه حرفه‌ای و مشاوره شغلی را توزیع می‌کند. CSWEP تلاش می‌کند تا آگاهی را در مورد چالش‌های منحصربه‌فرد مشاغل زنان در اقتصاد و بهترین شیوه‌ها برای افزایش تنوع در حرفه اقتصاد افزایش دهد.

دراین پرونده بخوانید ...

پربیننده ترین اخبار این شماره

پربیننده ترین اخبار تمام شماره ها