شناسه خبر : 49376 لینک کوتاه
تاریخ انتشار:

آتش‌بس در یمن

عراقچی: اغراض سیاسی برای تغییر نام خلیج‌فارس، نشان‌دهنده نیت خصمانه علیه ایران است

«سیدعباس عراقچی»، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران به گزارش‌ها درباره برنامه دولت «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور آمریکا برای استفاده از نام‌های جعلی برای خلیج‌فارس واکنش داد. آن‌گونه که ایسنا گزارش داده: عراقچی در صفحه شخصی خود در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: نام خلیج‌فارس، مانند بسیاری از نام‌های جغرافیایی، ریشه عمیق در تاریخ بشر دارد. ایران هرگز به استفاده از نام‌هایی مانند دریای عمان، اقیانوس هند، دریای عرب یا دریای سرخ اعتراضی نداشته است. استفاده از این نام‌ها به معنای مالکیت هیچ ملت خاصی نیست، بلکه نشان‌دهنده احترام مشترک به میراث جمعی بشریت است. او همچنین نوشت: در مقابل، اغراض سیاسی برای تغییر نام تاریخی خلیج‌فارس، نشان‌دهنده نیت خصمانه علیه ایران و مردم آن است و به‌شدت محکوم می‌شود. چنین اقدامات مغرضانه‌ای، توهین به همه ایرانیان، صرف‌نظر از پیشینه یا محل اقامت آنهاست. وزیر خارجه ایران ابراز امیدواری کرد که «شایعات مضحکی که در مورد نام خلیج‌فارس وجود دارد، چیزی بیش از یک کمپین دروغ‌پراکنی توسط افراد «همیشه جنگ‌طلب» برای خشمگین کردن ایرانیان در سراسر جهان و تحریک آنها نباشد». رئیس دستگاه دیپلماسی در ادامه نوشت: مطمئنم که رئیس‌جمهور آمریکا می‌داند که نام خلیج‌فارس قرن‌ها قدمت دارد و توسط همه نقشه‌نگاران و نهادهای بین‌المللی به رسمیت شناخته شده است و حتی تا همین اواخر دهه ۱۹۶۰ توسط همه رهبران منطقه در مکاتبات رسمی خود استفاده می‌شد. عراقچی تاکید کرد که «هرگونه اقدام کوته‌بینانه در این زمینه هیچ اعتبار یا اثر قانونی یا جغرافیایی نخواهد داشت، جز آنکه خشم همه ایرانیان از هر قشر و عقیده سیاسی در ایران، ایالات‌متحده و سراسر جهان را به دنبال خواهد آورد». وزیر خارجه ایران در مطلب خود نقشه‌ای از کتابخانه کنگره ایالات‌متحده را منتشر کرده که در آن به نام «خلیج‌فارس» اشاره شده است.

 تاریخ قطعی دور بعدی مذاکرات ایران و آمریکا توسط عمان اعلام می‌شود

یک مقام مطلع اعلام کرد دور چهارم مذاکرات غیرمستقیم میان جمهوری اسلامی ایران و ایالات‌متحده آمریکا، روز یکشنبه ۲۱ اردیبهشت‌ماه در پایتخت عمان برگزار خواهد شد. این مذاکرات که پس از سه دور رایزنی فشرده در ماه‌های اخیر پی‌ریزی شده، به‌طور مستقیم بر محور مسائل انسانی و برخی دغدغه‌های امنیتی دو طرف متمرکز است. آن‌گونه که ایسنا گزارش داده: اسماعیل بقائی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در مورد دور بعدی مذاکرات ایران و آمریکا گفت: اطلاع‌رسانی در این خصوص به‌محض قطعی شدن زمان و مکان آن، توسط میانجی عمانی اعلام خواهد شد. این دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران تاکید کرد: تا این لحظه تاریخ قطعی برای دور بعدی گفت‌وگوها تعیین نشده است اما پیشنهاد عمان برای برگزاری گفت‌وگوها در دست بررسی قرار دارد. بر اساس این گزارش، تاکنون سه دور مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا به میانجی‌گری عمان در مسقط و رم برگزار شده است. دور چهارم مذاکرات ایران و آمریکا قرار بود هفته جاری در رم برگزار شود ولی به خاطر مسائل لجستیکی با اعلام عمان و با توافق طرفین به تعویق افتاد.

توافق آتش‌بس بین واشنگتن و صنعا

وزارت امور خارجه عمان اعلام کرد که پس از گفت‌وگوها و تماس‌های اخیر بین سلطنت عمان و آمریکا و مقامات مربوطه در صنعا، با هدف کاهش تنش‌ها، این تلاش‌ها به توافق آتش‌بس بین دو طرف منجر شد. 

آن‌گونه که ایرنا گزارش داده: خبرگزاری رسمی عمان به نقل از سخنگوی وزارت امور خارجه این کشور افزود: در آینده، هیچ یک از طرفین، یکدیگر از‌جمله کشتی‌های آمریکایی در دریای سرخ و تنگه باب‌‌المندب را هدف قرار نخواهند داد و آزادی حمل‌ونقل دریایی و جریان روان کشتیرانی تجاری بین‌المللی را تضمین خواهند کرد. سلطنت عمان ضمن قدردانی از هر دو طرف به خاطر رویکرد سازنده‌شان که به این نتیجه مطلوب منجر شد، ابراز امیدواری کرد که این اقدام به پیشرفت بیشتر تعدادی از مسائل منطقه‌ای به سمت تحقق عدالت، صلح و رفاه برای همه منجر شود. پیشتر «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهوری آمریکا با بیان این ادعا که حملات واشنگتن به یمن متوقف خواهد شد، گفت قبل از سفرش به خاورمیانه، خبر مهمی اعلام خواهد شد. 

دونالد ترامپ رئیس‌جمهوری آمریکا در دیدار با نخست‌وزیر کانادا مدعی شد: «حوثی‌ها نمی‌خواهند بجنگند» و بمباران‌های آمریکا متوقف خواهد شد. ترامپ ادعا کرد که انصارالله یمن به دولت او گفته‌اند که دیگر نمی‌خواهند «بجنگند» و حملات به خطوط کشتیرانی دریای سرخ را متوقف خواهند کرد. رئیس‌جمهوری آمریکا مدعی شد: «حوثی‌ها اعلام کرده‌اند که دیگر نمی‌خواهند بجنگند. آنها نمی‌خواهند بجنگند و ما به این موضوع احترام خواهیم گذاشت و بمباران‌ها را متوقف خواهیم کرد و آنها تسلیم شده‌اند، اما مهم‌تر از آن، ما حرف آنها را که می‌گویند دیگر کشتی‌ها را منفجر نخواهند کرد، خواهیم پذیرفت.» ترامپ در ادامه ادعاهایش افزود: «ما تازه از این موضوع مطلع شدیم. بنابراین فکر می‌کنم این امر خیلی مثبت است. من حرف آنها را می‌پذیرم و ما بمباران را متوقف خواهیم کرد که بلافاصله لازم‌الاجرا خواهد بود.»

افزایش تنش‌ها میان هند و پاکستان

حدوداً دو هفته پس از حمله مرگبار شبه‌نظامیان به گردشگران در کشمیر تحت کنترل هند، هند مجموعه‌ای از حملات را به مکان‌هایی در پاکستان و کشمیر تحت کنترل پاکستان آغاز کرده است. آن‌گونه که ایلنا به نقل از بی‌بی‌سی گزارش داده: وزارت دفاع هند اعلام کرد که این حملات -با نام «عملیات سیندور»- بخشی از «تعهد» برای «پاسخگو» دانستن مسئولان حمله ۲۲ آوریل است که به کشته شدن ۲۵ هندی و یک نپالی منجر شد. اما پاکستان که هرگونه دخالت در حمله ماه گذشته را رد کرده است، این حملات را «بی‌دلیل» توصیف کرده و «شهباز شریف»، نخست‌وزیر این کشور، گفته است که «این عمل شنیع تجاوز بدون مجازات نخواهد ماند». ارتش پاکستان می‌گوید پنج هواپیمای هندی و یک پهپاد را سرنگون کرده است. هند هنوز به این ادعاها پاسخی نداده است. 

سخنگوی ارتش پاکستان گفت حداقل ۲۶ نفر کشته و ۴۶ نفر زخمی شده‌اند. ارتش هند اعلام کرد که حداقل ۱۰ غیرنظامی در اثر گلوله‌باران پاکستان در سمت مرز دو فاکتو این کشور کشته شده‌اند. دهلی در ساعات اولیه صبح چهارشنبه گذشته اعلام کرد ۹ مکان مختلف در کشمیر تحت کنترل پاکستان هدف قرار گرفته است. دهلی گفت که این مکان‌ها «زیرساخت‌های تروریستی» بوده‌اند، مکان‌هایی که حملات در آنها «برنامه‌ریزی و هدایت» شده است. هند تاکید کرد که به هیچ‌یک از تاسیسات نظامی پاکستان حمله نکرده است و مدعی شده «اقداماتش متمرکز، سنجیده و ماهیتاً غیرتشدیدکننده بوده است». به گفته پاکستان، سه منطقه مختلف مورد حمله قرار گرفته‌اند: مظفرآباد و کوتلی در کشمیر تحت کنترل پاکستان و بهاولپور در استان پنجاب پاکستان. این حملات پس از هفته‌ها افزایش تنش بین این دو همسایه مسلح به سلاح هسته‌ای بر سر تیراندازی در شهر تفریحی ‌پاهالگام صورت می‌گیرد. حمله ۲۲ آوریل توسط گروهی از شبه‌نظامیان به کشته شدن ۲۶ نفر منجر شد و بازماندگان گفتند شبه‌نظامیان مردان هندو را هدف قرار می‌دادند. این بدترین حمله به غیرنظامیان در منطقه در دو دهه گذشته بود و خشم گسترده‌ای را در هند برانگیخت. «نارندرا مودی»، نخست‌وزیر هند، گفت که این کشور مظنونان را «تا انتهای دنیا» تعقیب خواهد کرد و کسانی که آن را برنامه‌ریزی و اجرا کرده‌اند «فراتر از تصورشان مجازات خواهند شد». با این حال، هند هیچ گروهی را که گمان می‌کند حمله در پاهالگام را انجام داده است، نام نبرده است و هنوز مشخص نیست چه کسی آن را انجام داده است.

زمان مهم برای ایران

دونالد ترامپ رئیس‌جمهوری آمریکا با اعلام اینکه در سفر خود به منطقه خاورمیانه، به سرزمین‌های اشغالی فلسطین نخواهد رفت، گفت: اکنون زمان بسیار مهمی برای ایران است. آن‌گونه که ایرنا گزارش داده: دونالد ترامپ رئیس‌جمهوری آمریکا افزود: به نظر من، زمان حساسی برای ایران است. 

این مهم‌ترین دوره در تاریخ ایران است. آنها تاریخ طولانی دارند و امیدوارم که تصمیم درست را بگیرند. ترامپ با تکرار ادعاهای واشنگتن درباره عدم دستیابی تهران به سلاح هسته‌ای افزود که خواهان یک توافق صلح‌آمیز و قدرتمند با ایران است و تاکید کرد: «من دوست دارم یک توافق صلح‌آمیز ببینم، یک توافق صلح قوی. آنها نباید سلاح هسته‌ای داشته باشند.» رئیس‌جمهوری آمریکا بار دیگر مدعی شد: «ما می‌خواهیم ایران کشوری بزرگ باشد. بگذارید کشوری بسیار موفق و ثروتمند باشد. آنها هرچه را لازم است دارند. مردم ایران فوق‌العاده هستند. آنها منابع عظیم نفت و دارایی دارند.» ترامپ ادعا کرد: «نمی‌خواهیم کاری بکنیم که 

مانع موفقیت ایران شود، اما آنها نمی‌توانند سلاح هسته‌ای داشته باشند. و اگر تصمیم بگیرند مسیر دیگری را بروند، این اتفاق بسیار ناراحت‌کننده‌ای خواهد بود. اما چاره‌ای نداریم. آنها سلاح هسته‌ای نخواهند داشت.» 

ترامپ همچنین گفت که قصد ندارد در پایان سفر هفته آینده‌اش به عربستان سعودی، قطر و امارات متحده عربی به اسرائیل برود. هرچند کاخ سفید هرگز تایید نکرده بود که اسرائیل بخشی از این سفر خواهد بود، اما در محافل سیاسی و دیپلماتیک، گمانه‌زنی‌های گسترده‌ای درباره احتمال گسترش این سفر برای دیدار با مقامات تل‌آویو بود.