شناسه خبر : 462 لینک کوتاه

مهدی طالقانی: لطفاً عمامه آیت‌الله را حذف نکنید

ادعای توکلی علیه مرحوم نوربخش

در دو هفته اخیر برخلاف سیاق گذشته مطبوعات ایرانی که بیشتر به مسائل داخلی توجه دارند تا رویدادهای بین‌المللی، حجم اخبار خارجی در صفحات نخست روزنامه‌های ایرانی گسترش معناداری یافته است. از پرداختن به آخرین تحولات انتخابات ریاست‌جمهوری ایالات متحده و کودتای نافرجام ترکیه گرفته تا اخبار اقدامات تروریستی و خشونت‌آمیز که از فرانسه تا ژاپن را درنوردیده است. در این زمینه هفته پیش خبری درباره تیراندازی مله جوانی در مونیخ به مردم موجب شد تا بسیاری از روزنامه‌های ایران برای پوشش این خبر چاپ دوم خود را نیز روی دکه ببرند. طبق اخبار یک جوان 18‌ساله آلمانی-ایرانی اقدام به تیراندازی در مرکز خرید شهر مونیخ کرد که در اثر آن 10 تن کشته و 27 نفر مجروح شدند. این حادثه خونبارترین حادثه در مونیخ پس از ماجرای گروگانگیری 11 نماینده رژیم صهیونیستی در المپیک 1972 گزارش شده است. به گزارش «تابناک»، پس از وقوع این حمله مسلحانه، رسانه‌های تاثیرگذار غربی، اسرائیلی و همچنین سعودی، با تاکید بر ایرانی-آلمانی بودن مهاجم، سعی در بزرگ جلوه دادن هویت ایرانی او داشتند. به گزارش «تابناک» به محض اعلام شدن تبار ایرانی مهاجم، رسانه‌ها و حتی برخی مقامات غربی سعی در تروریستی جلوه دادن این حادثه داشتند، با این حال، پلیس آلمان در جریان کنفرانس خبری اعلام کرد تیراندازی به وقوع پیوسته در مونیخ ارتباطی با مهاجران، گروه تروریستی داعش و سایر گروه‌های افراطی نداشته و پس از انجام معاینات روانپزشکی، دادستانی آلمان نیز تاکید کرد، هیچ‌گونه انگیزه سیاسی در پشت این حمله وجود نداشته است.
اخبار درباره کودتای نافرجام ترکیه نیز هنوز یکی از اخبار مهم رسانه‌های کشور به شمار می‌رود. «شرق» در این‌باره نوشت: رضا هاکان‌تکین سفیر ترکیه در ایران در پاسخ به سوالی درباره صحبت‌های حسن روحانی و رجب طیب‌اردوغان روسای جمهور ایران و ترکیه در رابطه با اینکه ترکیه می‌خواهد همکاری‌های بیشتری با ایران و روسیه در منطقه داشته باشد و این از تغییر سیاست خارجی ترکیه پس از کودتا حکایت دارد، گفت: «آقایان اردوغان و روحانی مکالمه‌ای سازنده داشتند. آقای روحانی به رئیس‌جمهور ما گفت همان‌گونه که شب کودتا شما تا صبح بیدار بودید، ما نیز در ایران نخوابیده و تحولات ترکیه را بررسی می‌کردیم. در این مکالمه اردوغان بر لزوم همکاری بیشتر ترکیه، روسیه و ایران درباره منطقه تاکید کرد و در این رابطه دو مقام ایرانی و ترک هم‌نظر بودند.»
اخبار انتخابات ریاست‌جمهوری آینده نیز این روزها آرام‌آرام بخش بیشتری از صفحات سیاسی مطبوعات را به خود اختصاص می‌دهد. به طور مثال برخی روزنامه‌ها به نقل از «پایش» مدعی شدند که محمدباقر قالیباف شهردار تهران نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری سال آینده خواهد شد. قالیباف به اصولگرایان اعلام کرده است، در صورتی که در جناح اصولگرا بر روی کاندیداتوری او اتفاق‌نظر وجود داشته باشد، در انتخابات سال آینده نامزد خواهد شد. اصولگرایان هنوز درباره انتخابات ریاست‌جمهوری تصمیم‌گیری نکرده‌اند. گفته می‌شود شهردار تهران با اشاره به فرصت کم تا زمان انتخابات از آنها خواسته برنامه خود را برای انتخابات سریع‌تر مشخص کنند.
«جوان» نیز در هفته پیش در اقدامی پرسش‌برانگیز کاریکاتوری شبیه به اکبر هاشمی‌رفسنجانی، رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام را منتشر کرد. این کاریکاتور در کنار مطلب طنزی در این روزنامه با تیتر «۸ فرمان کدخدا» منتشر شده است. همچنین در زیر کاریکاتور جمله‌ای نقل شده که دقیقاً تیتر چند روز پیش رسانه‌ها از یک سخنرانی رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام با این مضمون که: «برای برگشت رونق به کشور باید به اقیانوس مردمی مراجعه کنیم» بود. این روزنامه دو روز بعد -سه‌شنبه هفته پیش- در صفحه اجتماعی خود نیز از این تیتر عجیب: «چرت معتادان در سایه شتاد مبارژه با مواد مخدر!» بهره برد.

لطفاً عمامه آیت‌الله را حذف نکنید
«شرق» تصویر صفحه اول شنبه هفته پیش خود را به مناسبت سالروز برگزاری نخستین نماز جمعه پس از انقلاب به عکسی روتوش شده(!) از مرحوم سید‌محمود طالقانی اختصاص داده بود، در این تصویر سیگار ایشان سانسور‌شده بود. این رویداد مورد توجه ویژه کاربران ایرانی فضای مجازی قرار گرفت و این اقدام با انتقادات زیادی مواجه شد. مهدی رحمانیان مدیرمسوول روزنامه شرق در گفت‌وگو با «میزان» به برخی از این انتقادات پاسخ داد و گفت: «عکس با سیگار را دقیقاً نمی‌دانم ممنوعیت قانونی دارد یا نه ولی تا آنجایی که می‌دانم محدودیت دارد یعنی رسانه‌ها خیلی مجاز نیستند آن را کار کنند. ما در روزنامه شرق خواستیم عکس متفاوتی را کار کنیم و عکس منتشر‌شده هم به دلیل کیفیت بالای آن انتخاب شد. وقتی که عکس آیت‌الله طالقانی همراه با سیگار باشد نوعی ترویج و تبلیغ سیگار هم محسوب می‌شود و ما خواستیم که این اتفاق نیفتد و با فتوشاپ، قسمتی از عکس که سیگار در آن مشخص است را حذف کردیم.»
در این‌باره مهدی طالقانی، پسر مرحوم طالقانی در گفت‌وگو با «نسیم آنلاین» با انتقاد از اقدام روزنامه شرق در انتشار تحریف‌شده عکس اولین امام‌جمعه تهران در صفحه یک خود گفت: «کاری که روزنامه شرق کرده است معنای دقیق «سانسور» است؛ یعنی اینکه آدم‌ها را آن‌گونه که دوست داریم به جامعه نمایش دهیم و بخش‌هایی که نمی‌خواهیم را حذف کنیم. آقای طالقانی ده‌ها عکس دیگر با سیگار دارد، هر چند سیگار کشیدن نزد برخی عادت بدی است اما ایشان ابایی از ابراز این مساله نداشتند حالا اینکه چرا یک رسانه به خود اجازه می‌دهد این عادت طالقانی را حذف کند من نمی‌دانم ولی با این روال شاید فردا دوستان علاقه پیدا کنند عمامه ایشان را حذف کنند چون به مذاقشان خوش نمی‌آید!» طالقانی در انتها با اشاره به تحریف‌های فراوانی که در خصوص اندیشه پدرش توسط برخی رسانه‌ها صورت می‌گیرد، بیان کرد: این تقطیع و تحریف‌ها در اندیشه ایشان هم به وجود آمده که واقعاً جای گلایه دارد، اینکه بخشی از حرف‌ها و نظرات طالقانی و هر فرد دیگری نقل می‌شود اما سایر بخش‌های آن به دلیل اینکه خوشایند ما نیست حذف شود کار بسیار غلط و ناشایستی است که متاسفانه رواج هم پیدا کرده و عکس روزنامه شرق نیز نمونه‌ای از همین انعکاس تحریف‌شده یک شخصیت تاریخی است.

گزارش عجیب آرمان
«آرمان» هفته پیش گزارشی با تیتر «شلیک «دوم» به حجاریان!» را منتشر کرد. گزارشی که با توجه به تیتر آن بسیار پرسش‌برانگیز به نظر می‌آمد. در این گزارش آمده بود: «در حالی که آمران ترور در سال 13۷۸ موفق به حذف حجاریان نشده بودند اما در آن برهه این تصور را داشتند که او نخواهد توانست جریان اصلاحات را همراهی کند اما اکنون به خوبی می‌دانند اقدام آنها نه‌تنها حجاریان را به سکوت وادار نکرد بلکه دیدگاه‌ها و مواضع او که در طی این سال‌ها با داشتن فرصت کافی برای به‌روزرسانی، مخاطبان بیشتری جذب کرده است، به خطر بزرگی برای آنها تبدیل شده است و امروز حجاریان دیگر بر کف مطالبات تاکید ندارد، بلکه برای تشویق حرکت جامعه در مسیری که او و همفکرانش ترسیم کردند، از این دو بیت استفاده می‌کند: «مرا کیفیت چشم تو کافی است، ریاضت‌کش به بادامی بسازد» اما ماجرا به این سادگی نیست و مدتی است که جریان مخالف او اظهاراتی دارند که نمی‌توان به سادگی از کنار آن عبور کرد و نشان از واهمه آنها از تئوری پردازی جدید حجاریان برای انتخابات ۹۶ دارد.» با خواندن این گزارش احتمالاً شما هم به این نتیجه خواهید رسید که تهیه‌کننده این گزارش احتمالاً معنای لغوی شلیک! را نمی‌دانسته است!

احمدی‌نژاد برای جلیلی چه خوابی دیده است؟
در کنار دعوای دو تیم احمدی‌نژاد و کیهان که از لایه‌های پنهانی رفته‌رفته به سطح عمومی و کانال‌های تلگرامی کشیده شده است، شنیده‌ها و شواهد نشان می‌دهد محمود احمدی‌نژاد برای سعید جلیلی برنامه خاصی را تدارک دیده است. به گزارش «انتخاب» اتاق فکر احمدی‌نژاد به این جمع‌بندی رسیده است که جلیلی توانسته همچنان با انتقاد به دولت و مذاکرات هسته‌ای خود را در فضای سیاسی سرپا نگه دارد. از طرف دیگر او توانسته ارتباطش را با بدنه هوادار تا حد زیادی حفظ کند. برخی از علما در قم نیز از او حمایت خواهند کرد. با همین تحلیل دستور سازمانی برای تیم هوادار احمدی‌نژاد این است که نباید با جلیلی وارد رقابت زودهنگام شد. البته برخی از عوامل نزدیک به جلیلی نیز به این موضوع پی برده و از همین رو بود که شایعه حرف‌های احمدی‌نژاد را منتشر کردند که او در دیداری که اخیراً انجام شده گفته است: «اگر وارد انتخابات شوم، نه ردصلاحیت می‌شوم و نه به نفع کسی کنار می‌روم.» تولید و انتشار این شایعه به منظور مقابله با استراتژی جدید اتاق فکر احمدی‌نژاد طراحی شده است اما اخبار به دست آمده توسط انتخاب نشان می‌دهد تیم احمدی‌نژاد قصد دارد این مسائل را ندیده گرفته و همچنان به تنش‌زدایی با جلیلی بپردازد. در این رابطه احتمال دیدار میان جلیلی و احمدی‌نژاد هم دور از ذهن نیست. شاه‌بیت استراتژی تیم احمدی‌نژاد در این است که می‌خواهند تا نزدیک انتخابات از ظرفیت‌های جلیلی استفاده کرده و در آخرین مرحله با تطمیع، فشار و حتی افشاگری او را کنار بزنند. سوال این است که آیا جلیلی قصد دارد سکوی بالا رفتن احمدی‌نژاد شود یا نه؟»

ادعای توکلی علیه مرحوم نوربخش
احمد توکلی نماینده پیشین مجلس در هفته پیش گفت‌وگویی مفصل با «تابناک» داشت. در بخشی از این گفت‌وگو به دهه 70 اشاراتی شده و آمده است: «...به خاطر دارم زمان آقای اکبر هاشمی‌رفسنجانی بود، رهبری فرمودند نهی از منکر کنید، بچه‌های مذهبی رفتند میدان ولیعصر و به این خانم‌هایی که موهایشان بیرون بود گیر دادند. من نوشتم منکرات بزرگ را دریابید. منکرات بزرگ منکراتی هستند که اگر سراغشان نروید، به زودی زلف و گیس و ساق و ساعد، همه می‌افتد بیرون! بعد از این مدل نئوکلاسیک تعدیل که دولت آن را پذیرفته بود، یاد کردم و گفتم این مدل فرهنگش را هم با خودش می‌آورد که با فرهنگ ما سازگار نیست. این مدل اصالت را به سرمایه می‌دهد و سرمایه‌دارها محترم و معزز می‌شوند. آدم‌های معزز هم به جامعه خط می‌دهند. البته این از تمایل مقامات و مسوولان به اشرافیت و تجملات آغاز می‌شود. وقتی چنین تمایلاتی جوانه زد، توجه و تکریم زراندوزان اندک‌اندک افزایش می‌یابد. در تخصیص منابع یواش‌یواش مستضعفان از کانون سیاستگذاری‌ها فاصله می‌گیرند. اساساً آنها تغییر ماهیت می‌دهند و اسم‌شان هم از مستضعف به آسیب‌پذیر عوض می‌شود؛ یعنی از کسانی که به ناحق ضعیف نگاه داشته شدند و مسوولیت توانمند کردن‌شان بر عهده حاکمیت است، تبدیل می‌شوند به افرادی که در فرآیند تعدیل استعداد پذیرش آسیب را دارند و ممکن است زیر چرخ‌های توسعه کاملاً آسیب را بپذیرند و له شوند و چون این احتمال هم هست که شورش کنند، باید پلیس ضد‌شورش با تجهیزات پیشرفته مجهز شود. این حرف‌ها قصه نیست، قسمت شورش و لزوم سرکوب مضمون سخنان مرحوم دکتر نوربخش وزیر اقتصاد در هیات دولت آقای هاشمی‌رفسنجانی است که پیشنهاد وارد کردن تجهیزات ضد‌شورش را به همان دلیل داده بود!»

دراین پرونده بخوانید ...

دیدگاه تان را بنویسید

 

پربیننده ترین اخبار این شماره

پربیننده ترین اخبار تمام شماره ها