شناسه خبر : 114 لینک کوتاه
تاریخ انتشار:

الاکلنگ در بازار نفت ادامه دارد

صعود برنت، نزول وست تگزاس

این هفته فاصله قیمتی بین نفت برنت و نفت آمریکا(وست تگزاس اینترمدییت) با نوسانات زیادی همراه بود، به طوری که فاصله بین این دو معیار جهانی از کمتر از سه دلار تا شش دلار متغیر بود.

این هفته فاصله قیمتی بین نفت برنت و نفت آمریکا (وست تگزاس اینترمدییت) با نوسانات زیادی همراه بود، به طوری که فاصله بین این دو معیار جهانی از کمتر از سه دلار تا شش دلار متغیر بود. در هفته‌های اخیر، تنش‌های سیاسی در خاورمیانه و شمال آفریقا باعث افزایش قیمت نفت شده است. با این حال این هفته گزارش‌ها نشان می‌داد برخی از بنادر لیبی برای صادرات آماده شده بودند که این موضوع از نگرانی‌های عرضه کاست. ریچ ایلیسزین، موسس سایت ایلینویز در شیکاگو گفت: «در صورت ازسرگیری تولید لیبی، فاصله قیمتی بین این دو کمتر می‌شود.» روز جمعه 23 آگوست قیمت نفت به بالای 110 دلار افزایش یافت؛ بررسی‌های کسب ‌و ‌کار نشان می‌داد اقتصاد جهانی روی ریل صعودی برای تقاضای سوخت افتاده است. این هفته داده‌های ایالات متحده، چین و منطقه یورو باعث امیدواری بازار به بهبود تقاضا برای انرژی شد، اما به گفته تحلیلگران، برخی‌ها در بازار از این می‌ترسند، که رشد جهانی قوی‌تر ممکن است بانک‌های مرکزی را ترغیب به کاهش اقدامات محرک اقتصادی خود کند. این هفته یک گزارش صنعتی نشان داد در ماه آگوست فعالیت‌های تولیدی ایالات متحده به بالاترین سطح پنج‌ماهه خود رسیده، استخدام‌ها اوج گرفته و دادن سفارش‌های جدید نیز به سریع‌ترین میزان خود از ماه ژانویه افزایش یافته است. نظرسنجی‌ها نشان می‌داد، این ماه فعالیت‌های کسب‌ و ‌کار در سراسر منطقه یورو با سرعت سریع‌تری از انتظارات اوج گرفته، در این میان آلمان که از تقاضای رو به رشد برای صادرات خود منتفع شده، لیدر این منطقه به شمار می‌آید. داده‌ها نشان می‌دهد، فعالیت در بخش تولید چین نیز با صعود مجدد سفارش‌های جدید، به بالاترین سطح خود در چهار ماه گذشته رسیده است. این داده‌ها این امیدها را افزایش داده که اقتصاد دوم جهان ممکن است پس از یک رکود دو‌ساله در حال تثبیت ‌شدن باشد. اخبار چین برای تقاضای نفت خام بسیار حمایتی است، اما این احتمال نیز وجود دارد که خود این داده‌ها قدری از محرک اقتصادی آن بکاهند. روز چهارشنبه، فاصله برنت و نفت آمریکا برای اولین بار از ماه ژوئن به 23/6 دلار افزایش یافت، و شرکت‌های ایالات متحده نیز برای اولین بار در 12 ماه گذشته در حال انحراف نفت از کوشینگ، اکلاهما، قطب ذخیره‌سازی بودند. داده‌های دولت ایالات متحده نشان می‌داد موجودی نفت کوشینگ به پایین‌ترین سطح خود از ماه مارس 2012 رسیده بود، این یعنی 25 درصد افت در هفت هفته. با این حال تاجران به جای آن روی این اخبار متمرکز شده بودند که برای اولین بار در یک سال گذشته از طریق راه‌آهن نفت به تانکرهای محلی در این منطقه در حال ارسال بوده است. صادرات نفت لیبی به کمترین سطح خود از زمان جنگ‌های شهری سال 2011 نزدیک شده و بزرگ‌ترین ترمینال‌های این کشور برای چهار هفته توسط معترضان متوقف شده است. بحران سیاسی در مصر نیز به نگرانی عرضه دامن زده، این کشور محل کانال سوئز و خط لوله‌هایی است، که با هم روزانه حدود 5/4 میلیون بشکه نفت بین دریای سرخ و دریای مدیترانه جابه‌جا می‌کنند. ارتش مصر گفته امنیت این کانال و خط لوله‌ها را تضمین می‌کند، اما هر گونه اختلالی نیز می‌تواند تاثیر عمده‌ای بر روی قیمت‌ها داشته باشد.

‌پیش‌بینی نفت 115دلاری
گلدمن ساکس با استناد به ادامه اختلالات عرضه و تقاضای بهتر از انتظار نفت خام و محصولات پتروشیمی، ‌پیش‌بینی کوتاه‌مدت برای قیمت نفت را افزایش داده است. نفت خام برنت از ماه آوریل بیش از 10 درصد صعود کرده است. تولید لیبی به پایین‌ترین سطحی که در زمان جنگ‌های شهری این کشور در سال 2011 دیده شده بود، سقوط کرده است. روز دوشنبه 19 آگوست نفت برنت به بالاتر از 111 دلار در هر بشکه رسید. تحلیلگران گلدمن ساکس می‌گویند با ادامه اختلالات، نفت برنت در کوتاه‌مدت می‌تواند به حدود 115 دلار برسد. این بانک همچنین ‌پیش‌بینی کرد نفت برنت طی سه‌ماهه بعدی به متوسط 110 دلار خواهد رسید که بالاتر از ‌پیش‌بینی قبلی 105دلاری آن است. بانک‌های دیگری نیز در حال افزایش ‌پیش‌بینی‌های خود هستند. هفته دوم آگوست بی‌ان‌پی پریباس گفت نفت برنت در فصل چهارم به متوسط 115 دلار خواهد رسید که بالاتر از ‌پیش‌بینی 111 دلار قبلی است؛ اما ‌پیش‌بینی گلدمن ساکس به خاطر منبعش، توجه بیشتری را به خود جلب کرده است. گلدمن ساکس که در سال 2005 به طرز صحیحی صعود قیمت نفت از 50 به 150 دلار را ‌پیش‌بینی کرد، از آن زمان به بعد در بازار کالا خیلی تاثیرگذار بوده است. با این حال این بانک در اکتبر گذشته از دیدگاه صعودی خود درباره قیمت‌های نفت عقب‌نشینی کرد، و گفت افزایش عرضه ایالات متحده و کانادا قیمت‌های بلند‌مدت نفت را در حدود 90 دلار ثابت نگه خواهد داشت. اما در حالی که خروجی نفت آمریکای شمالی با انقلاب شیل ایالات متحده سریعاً افزایش پیدا کرده، تحلیلگران این بانک قبول کردند رشد عرضه جهانی کمتر از انتظارات آنها بوده است. تحلیلگران در مشاوره اسپکت انرژی گفتند: «با اینکه افزایش تولید شیل در حال ایجاد فراوانی عرضه نفت خام یا محصولات پالایش شده بوده، اما موجودی آن با توجه به اوج‌گیری تقاضای مصرف‌کنندگان، بالا نرفته است.» به‌رغم افزایش ‌پیش‌بینی‌های کوتاه‌مدت، تحلیلگران گلدمن ساکس ‌پیش‌بینی 12‌ماهه 110دلاری خود را برای نفت خام حفظ کرده‌اند و می‌گویند حرکت‌های روبه بالای قابل توجهی که در قیمت‌ها رخ داده، امکان دارد توسط دولت با آزادسازی ذخایر اضطراری نفت واژگون شود. قیمت‌های بالا همچنین می‌تواند پالایشگاه‌ها را به سمت پالایش کمتر سوق دهد و باعث کاهش تقاضای نفت شود؛ با این حال برخی تحلیلگران می‌گویند این احتمال وجود دارد که پالایشگاه‌ها بتوانند بدون کاهش خروجی خود، از افزایش کوتاه‌مدت قیمت‌ها چشم‌پوشی کنند. هاری تکیلینگوریان رئیس جهانی استراتژی بازارهای کالا در بی‌ان‌پی پریباس در لندن گفت: «حاشیه سود نقدی پالایشگاه‌ها در حال کاهش است، اما عملکرد کلی آنها متاثر از حاشیه سود بالای ماه آوریل است که قیمت‌ها سقوط کرده بود؛ بنابراین انتظار نداریم خروجی پالایشگاه‌ها کاهش قابل توجهی داشته باشد.»

پیش‌بینی اوج‌گیری تقاضای نفت چین
مشاوره انرژی وود مک‌کینزی گفته است چین قصد دارد تا سال 2020 هر‌ساله 500 میلیارد دلار صرف واردات نفت خام کند. این ‌پیش‌بینی، یکی از بالاترین ‌پیش‌بینی‌هایی است که تاکنون برای رشد تقاضای نفت دومین اقتصاد بزرگ جهان صورت گرفته است. گروه مکینزی مستقر در ادینبرگ مورد احترام‌ترین تحلیلگران در بازار نفت را در اختیار دارد. تحلیلگران این گروه گفتند واردات خالص نفت چین تا سال 2020 به روزانه 2/9 میلیون بشکه افزایش خواهد یافت. این آمار شامل محصولاتی همچون دیزل، گاز و همچنین نفت خام می‌شود. این میزان واردات به طور معناداری بیشتر از ‌پیش‌بینی واردات هشت میلیون‌بشکه‌ای آژانس بین‌المللی انرژی در چشم‌انداز اقتصاد جهانی در اواخر سال گذشته یا وزارت اطلاعات انرژی دولت ایالات متحده در چشم‌انداز سالیانه انرژی در ماه آوریل است. در سال‌های اخیر که اقتصاد چین پیوسته در بیش از 10 درصد در سال رشد داشته، افزایش تقاضای این کشور برای مواد خام موتور محرک بازار کالاهایی همچون نفت خام بوده است. با این حال امسال انتظار می‌رود رشد اقتصادی چین کند شود و تقاضا برای مواد خام نیز کاهش پیدا کند. انتظار می‌رود پکن تاکید کمتری روی صادرات و صنعت این کشور داشته باشد. تابستان امسال با افزایش نگرانی‌ها درباره وضعیت بد بدهی‌های سیستم بانکی چین، قیمت بسیاری از کالاها افت پیدا کرده است. با این حال، مشاوران وود‌مکینزی نسبت به چشم‌انداز اقتصادی چین و اشتیاق آن برای کالاها، دیدگاه مثبت و صعودی دارند. هارولد یورک نایب رئیس این شرکت گفت: « انتظار داریم همان طور که اقتصاد این کشور از یک اقتصاد تولیدمحور به سمت یک اقتصاد مصرف‌محور حرکت می‌کند، تقاضای نفت آن به صورت یکنواخت رشد پیدا کند.» وود مکینزی انتظار دارد اقتصاد چین در دهه منتهی به 2020، سالیانه هشت درصد رشد داشته باشد، در حالی که این میزان در سناریوی اصلی آژانس بین‌المللی انرژی هفت درصد ‌پیش‌بینی شده است. تحلیلگران مکینزی می‌گویند در ‌پیش‌بینی تقاضای چین به تدابیری که برای کارایی در مصرف سوخت اتخاذ می‌شود توجه دارند، اما انتظار دارند رشد تعداد خودروها به حدی باشد که از این تدابیر فراتر برود. به گفته مکینزی، افزایش سریع واردات نفت خام چین باعث خواهد شد واردات آن تا سال 2020 به 500 میلیارد دلار برسد، که این بیشتر از اوج واردات 335 میلیارددلاری ایالات متحده است. مکینزی همچنین انتظار دارد چین برای هر بشکه نفت وارداتی خود پول بیشتری را نسبت به ایالات متحده پرداخت کند؛ تولید نفت خام سبک و سنگین با کیفیت بالا در ایالات متحده در حال اوج‌گیری است، که می‌تواند نیاز این کشور را به واردات نفت با اضافه بها کاهش دهد. علاوه براین، همان طور که واردات ایالات متحده با افزایش تولید داخلی کاهش پیدا می‌کند، چین می‌تواند جایگزین ایالات متحده به عنوان بزرگ‌ترین وارد‌کننده نفت خام اوپک شود.

دیدگاه تان را بنویسید

 

پربیننده ترین اخبار این شماره

پربیننده ترین اخبار تمام شماره ها