شناسه خبر : 92 لینک کوتاه
تاریخ انتشار:

چه کسانی از قرارداد حق پخش جدید سود می‌برند؟

این آدم‌های خوشبخت

پنج میلیارد و ۱۳۶ میلیون پوند. این آخرین توافق اتحادیه فوتبال انگلستان برای فروش حق پخش رقابت‌های لیگ برتر است و البته این تنها رقم مربوط به حق پخش بازی‌ها در خاک انگلیس است و قرارداد حق پخش بین‌المللی هنوز به امضا نرسیده است.

پنج میلیارد و 136 میلیون پوند. این آخرین توافق اتحادیه فوتبال انگلستان برای فروش حق پخش رقابت‌های لیگ برتر است و البته این تنها رقم مربوط به حق پخش بازی‌ها در خاک انگلیس است و قرارداد حق پخش بین‌المللی هنوز به امضا نرسیده است. انتشار این خبر بیشتر از همیشه فوتبال را به مثابه یک صنعت پولساز به جهانیان معرفی کرده. اما ماحصل این اتفاق برای ورزش فوتبال و به خصوص فوتبال انگلستان چیست؟

تاثیر افزایش درآمد حق پخش بر فوتبال جزیره
با این قرارداد تمامی تیم‌های لیگ برتری انگلستان جزو 40 باشگاه ثروتمند دنیا قرار می‌گیرند. این افتخاری فراموش‌نشدنی برای تیم‌های جزیره است. وضعیت بانکی تیم‌ها بهبود می‌یابد و این یعنی بازیکنان طراز اول دنیا به زودی به انگلستان سرازیر می‌شوند.
البته شاید سود اصلی را بازیکنان شاغل در لیگ انگلستان ببرند. آنهایی که با علم به افزایش درآمد نجومی تیم‌هایشان می‌دانند باید نرخ دستمزدشان را هنگام تمدید بالا ببرند. فوتبال ملی انگلستان هم از این افزایش درآمد بهره‌مند می‌شود. دلیل هم ساده است. تیم‌های باشگاهی با دست بازتری می‌توانند در کمپ‌های جوانان‌شان سرمایه‌گذاری کنند و این یعنی ظهور بازیکنان بااستعداد جدید در فوتبال انگلستان.

آیا طرفداران هم از این قرارداد سود می‌برند؟
یکی از نگرانی‌های اصلی در فوتبال انگلستان این است که این قرارداد باعث می‌شود حق و حقوق هواداران واقعی فوتبال پایمال شود. منتقدان می‌گویند افزایش نجومی رقم حق پخش منجر به بالارفتن هزینه اشتراک شبکه‌های کابلی می‌شود. در نتیجه این هواداران هستند که پول بیشتری می‌پردازند و نه شبکه‌های خصوصی. هواداران البته می‌توانند قید اشتراک خود با شبکه اسکای یا بی‌تی را بزنند و از نزدیک بازی‌ها را تماشا کنند. در ورزشگاه‌های تیم‌های محبوب‌شان. اما مشکل اینجاست که هزینه تهیه بلیت در انگلستان آنقدر بالاست که شما می‌توانید پول چند بار رفتن به استادیوم را ذخیره کنید و با یک شبکه پخش‌کننده فوتبال وارد معامله شوید!
به همین خاطر هم هست که گروهی از هواداران لیگ برتر در انگلستان گروهی تشکیل داده‌اند به نام Twenty's Plenty. این گروه یک درخواست مشخص از فدراسیون فوتبال انگلیس دارد: «قیمت بلیت‌های بازی‌های لیگ برتر را کاهش دهید.»
مالکوم کلارک، یکی از مقامات ارشد اتحادیه فوتبال انگلیس در این باره می‌گوید: «با قرارداد جدید حق پخش، میلیاردها دلار به حساب باشگاه‌ها سرازیر می‌شود و این یک شانس واقعی را برای آنها به ارمغان می‌آورد تا یک کار واقعاً مثبت را برای فوتبال انجام دهند. در سال‌های گذشته مالکان و مدیر برنامه‌های شاغل در فوتبال انگلستان سود سرشاری از فوتبال کسب کرده‌اند و حالا نوبت این است که با کاهش قیمت بلیت‌ها هواداران را هم در این سود شریک کنیم.»
با این همه در این شک نکنید که شبکه اسکای که برنده اصلی مزایده حق پخش فوتبال انگلستان برای سال‌های 2016 تا سال 2019 بوده، رقم هزینه اشتراکش را افزایش خواهد داد. گفته می‌شود این هزینه به 53 دلار برای هر ماه خواهد رسید و این یعنی تنگ‌تر شدن فضا برای قشر ضعیف جامعه بریتانیا. البته بی‌تی سیاست جالبی را پیش گرفته. آنها اعلام کرده‌اند بازی‌ها را برای مشترکان فعلی‌شان به صورت مجانی پخش می‌کنند و این یعنی یک رقابت شانه‌به‌شانه بین دو شبکه بزرگ تلویزیونی برای افزایش بینندگان‌شان.

بازیکنان چطور از این معامله بهره‌مند می‌شوند؟
اسکای آندرو، یکی از مدیر برنامه‌های شناخته‌شده فوتبال جزیره می‌گوید: «قرارداد جدید حق پخش تنها باعث افزایش دستمزد بازیکنان نمی‌شود. آنها به سمت قراردادهای کوتاه‌تر می‌روند. حداقل برای چند سال کسی قرارداد طولانی‌مدت نمی‌بندد. چون می‌داند که به زودی سال 2016 فرامی‌رسد و باشگاه‌ها پولدارتر می‌شوند. این یعنی بازیکنان می‌توانند رقم دستمزد بیشتری از باشگاه‌ها طلب کنند.»
آندرو برای روشن‌تر شدن موضوع به ماجرای لبرون جیمز، ستاره بسکتبال NBA اشاره می‌کند. ظاهراً لبرون قرار است قراردادش با کلیوند کاوالیرز را خاتمه دهد. چرا که با توجه به قرارداد حق پخش جدید لیگ بسکتبال آمریکا، می‌تواند در سال 2016 طلب پول بیشتری کند. خبرها حاکی است که لبرون جیمز خواهان افزایش 43 میلیون‌دلاری قراردادش شده است.
آندرو در آخر وضعیت جدید فوتبال انگلیس را در سال‌های پیش رو این‌گونه توصیف می‌کند: «حالا شما یک استخر بزرگ‌تر از تیم‌هایی در اختیار دارید که توانایی پرداخت دستمزد هنگفت دارند و این به نفع بازیکنان تمام می‌شود.»

افزایش حق پخش چه تاثیری روی سایر لیگ‌ها دارد؟
برخلاف اسپانیا، توافقات صورت‌گرفته برای افزایش نجومی و میلیاردی حق پخش تلویزیونی رقابت‌های لیگ برتر جزیره، در فوتبال آلمان و بوندس‌لیگا نیز بحث‌های فراوانی به دنبال داشته است و تیم‌های آلمانی نیز از چنین موضوعی استقبال کرده‌اند. هورست هلدت مدیر ورزشی باشگاه شالکه در این زمینه معتقد است: «تیم آخر انگلیس از تیم اول آلمان درآمد بیشتری در زمینه پخش تلویزیونی دیدارهای خود کسب خواهد کرد که این مساله جای توجه بسیار دارد. در خصوص افزایش حق پخش تلویزیونی دیدارها و البته موضوعات دیگر باید فکر شود و می‌بایست آماده انجام برخی تغییرات باشیم.»
در آلمان طی یک قرارداد تلویزیونی که تا سال 2017 اعتبار دارد، به باشگاه‌های این کشور مبلغ 51/2 میلیارد یورو جهت پخش بازی‌های آنها تعلق می‌گیرد. کلاوس آلفوس مدیر ورزشی وولفسبورگ در این رابطه می‌گوید: «من فکر می‌کنم که حق پخش تلویزیونی دیدارهای بوندس‌لیگا همانند دستمزدها و مبلغ نقل و انتقال بازیکنان می‌بایست افزایش پیدا کند. اگر تیم‌های بوندس‌لیگایی بتوانند همانند تیم‌های حاضر در لیگ جزیره درآمد یکسانی از حق پخش تلویزیونی به دست آورند، بسیار عالی خواهد شد، چون آنها از قدرت رقابت با رقبای انگلیسی خود برخوردار خواهند شد.»
این افزایش قرارداد البته باعث بروز خلاقیت‌هایی در فوتبال آلمان شده. کلاوس آلفوس مدیر ورزشی تیم دوم جدول رده‌بندی بوندس‌لیگا، برگزاری بازی‌های بوندس‌لیگا را در روزها و زمان‌های مختلف هفته، یکی از راهکارهای افزایش حق پخش تلویزیونی در بوندس‌لیگا می‌داند: «هیچ موضوع تابو و ممنوعه‌ای وجود ندارد، تاکنون ما سختی‌های بسیاری را تحمل کردیم تا بتوانیم دیدارهای یک هفته از بوندس‌لیگا را در روزها و زمان‌هایی خاص برگزار کنیم. ایجاد تغییراتی در این زمینه قابل تصور است.» ماکس ابرل مدیر ورزشی مونشن‌گلادباخ نیز نظر مشابهی دارد: «تحت شرایطی خاص ما مجبور به شکستن سنت‌ها هستیم تا بتوانیم با لیگ‌های دیگر رقابت کنیم.» رقابت‌های بوندس‌لیگا زمان زیادی است که در روزهای جمعه، شنبه و یکشنبه و در پنج زمان مختلف برگزار می‌شود. هوب استیونس سرمربی اشتوتگارت معتقد است تیم‌ها می‌بایست برای هر تغییری آماده باشند، چون هنگامی که درآمدها افزایش یابد، همه تیم‌ها از آن بهره‌مند خواهند شد. حال باید صبر کرد و دید که هواداران چه برخوردی خواهند داشت و چه واکنشی نشان خواهند داد، هنگامی که بازی تیم محبوب‌شان در ساعت 12 ظهر برگزار شود!
البته نباید از یاد برد بدون درآمدهای اضافی، بوندس‌لیگا چاره‌ای به جز از دست دادن ستاره‌های خود به تیم‌های از لحاظ مالی قدرتمند انگلیسی نخواهد داشت. مارکوس گیزدول ضمن هشدار نسبت به این موضوع می‌گوید: «باید مراقب بود که بازیکنان بزرگ و ستاره‌های تیم‌ها، که از جذابیت لیگ به حساب می‌آیند، به خاطر درآمد بیشتر بوندس‌لیگا را ترک نکنند.» در حال حاضر برای باشگاه‌های انگلیسی مشکلی جهت خرید بازیکنی به مبلغ 10 میلیون یورو وجود ندارد و آنها می‌توانند به راحتی برای بازیکنی معمولی سالانه تا چهار میلیون یورو دستمزد در نظر گیرند. مارکوس گیزدول معتقد است: «در نظر گرفتن تدابیری برای افزایش درآمدهای بوندس‌لیگا منطقی و عقلانی به نظر می‌رسد، تنها باید فکری کرد تا تقسیم‌بندی ناعادلانه درآمدها در بوندس‌لیگا به وجود نیاید. اگر شرایط فوتبال انگلیس و درآمد باشگاه‌ها تغییر پیدا نمی‌کرد، من هیچ نگرانی در خصوص جذب ستارگان بوندس‌لیگا توسط آنها در کوتاه‌مدت نداشتم، اما اکنون شرایط بسیار متفاوت شده است.»

دراین پرونده بخوانید ...

دیدگاه تان را بنویسید

 

پربیننده ترین اخبار این شماره

پربیننده ترین اخبار تمام شماره ها