شناسه خبر : 395 لینک کوتاه
تاریخ انتشار:

درباره وضعیت اصلاح‌طلبان در مرحله دوم انتخابات مجلس

امید به تَکرار پیروزی

index:1|width:40|height:40|align:right عبدالله ناصری / عضو شورای عالی سیاستگذاری اصلاح‌طلبان
7 اسفندماه موعدی بود که تکلیف بسیاری از کرسی‌های پارلمان دهم مشخص شد و بر این اساس تعداد زیادی از کاندیداهای اصلاح‌طلب توانستند وارد مجلس شوند. این اتفاق در حالی رخ داد که اصلاح‌طلبان در یک شرایط نابرابر و با وجود ردصلاحیت‌ بسیاری از کاندیداهایشان در انتخابات مجلس حضور پیدا کرده بودند. نکته بسیار جالب توجه، نتیجه انتخابات در سراسر کشور بود. در هر حوزه‌ای که یک نماینده اصلاح‌طلب وجود داشت همان نماینده به راحتی رای آورد و از همه مهم‌تر اینکه مردم تهران شگفتی خلق کرده و تمام 30 نفر کاندیدای مورد حمایت لیست امید در دور نخست وارد مجلس شدند و به قولی کار را یکسره کردند. با این حال نتیجه تعدادی از حوزه‌های تک‌نماینده در دور اول مشخص نشد و قرار است بار دیگر نامزدها در دور دوم به مصاف یکدیگر بروند. حساسیت انتخابات و نقش‌آفرینی مجلس دهم موجب شده که در این مورد دل‌نگرانی‌هایی وجود داشته باشد که چه رویکردی قرار است در دور دوم انتخابات دنبال شود. آیا استراتژی‌ها در دور دوم همان‌هایی هستند که در دور اول هم اجرایی شدند؟ آیا همان شیوه تبلیغاتی به کار گرفته می‌شود؟ برخی بر این باور هستند که با توجه به تک‌نماینده بودن بسیاری از این حوزه‌های انتخابیه، رویکرد پیشین جواب نمی‌دهد و وقت آن فرا رسیده که رویکرد جدیدی به کار گرفته شود.
انتخاب این رویکردها و تاکتیک‌ها با توجه به اینکه هر دو گروه سیاسی به دنبال افزایش وزن خود در مجلس هستند، اهمیت زیادی پیدا می‌کند. در پاسخ به این سوال باید گفت رویکرد کلی ستاد اصلاح‌طلبان در دور دوم انتخابات دقیقاً همان رویکردی است که در ابتدای انتخابات دور اول مجلس، تدوین شده و ستاد اصلاح‌طلبان تلاش کرد آن را در تمام مراحل انتخابات اجرایی کند. قطعاً در همین چارچوب عمل شده و خواهد شد. در انتخابات مجلس، اصلاح‌طلبان و حامیان دولت مشخصاً با حزب اعتدال و توسعه تلاش کردند نامزدهایی را معرفی کنند. حتی در جاهایی که نامزدی نداشتند همه به نامزد جریان معتدل رای دادند تا بیش از این کشور بابت تندروی برخی از نمایندگان کشور هزینه پرداخت نکند. به همین دلیل اصلاح‌طلبان و حامیان دولت قطعاً بین اصولگرای معتدل و کاندیدای یک جریان تندرو به فرد معتدل رای خواهند داد.
در حوزه‌های باقی‌مانده فضای انتخاباتی به گونه‌ای است که رقابت اصلی، رقابتی بین اصلاح‌طلب و طرفدار دولت یا اصولگرایان نیست. تنها در چند مورد خاص رقابت بین اصلاح‌طلب و اصلاح‌طلب یا نامزدهای لیست امید است که این تلاش در حال صورت گرفتن است تا این رقابت انجام نشود. این مدیریت در مرحله دوم با همان جدیتی که در مرحله اول اعمال می‌شد؛ پیگیری می‌شود با این تفاوت که این دوره انتخابات به مراتب از دور نخست، حساس‌تر است. به همین دلیل است که تمام فعالان سیاسی آخرین وضعیت انتخابات در این حوزه‌ها را بررسی می‌کنند. آنها به خوبی طعم فعالیت یک مجلس ناهماهنگ را چشیدند که چگونه چوب لای چرخ دولت می‌گذاشت و با استیضاح، سوال و تذکر مرتب وزرا را به مجلس احضار می‌کرد و از آنها سوالاتی را می‌پرسید که به حوزه کاری آنها ارتباطی نداشت. بسیاری از این مشکلات به دنبال کم‌کاری سایر نهادهای مسوول به وجود آمده بود با این حال این افراد تندرو تنها رسالت خود را مواجهه و رودررویی با دولت می‌دانستند و حاضر به قبول این واقعیت نبودند که دولت روحانی در این زمینه کوتاهی نکرده است بدتر اینکه این افراد در دوران احمدی‌نژاد سکوت کرده و مرتب اقدامات نادرست او را تایید می‌کردند.
هر دو جریان سیاسی اعم از اصولگرا و اصلاح‌طلب تمایل زیادی دارند که کرسی‌های بیشتری را به خود اختصاص دهند و نامزدهای بیشتری را وارد مجلس کنند و در این زمینه از هیچ تلاشی فروگذار نمی‌کنند. با وجود این باید این واقعیت را قبول کرد که کار در مرحله دوم به مراتب سخت‌تر از مرحله اول است. مجموعه این عوامل را باید در کنار این موضوع مهم مورد بررسی قرار داد که در مرحله دوم مشارکت مردم اندکی کاهش پیدا می‌کند و باید تدابیری را در نظر گرفت تا مردم مشارکت بیشتری داشته باشند. تجربه برگزاری انتخابات در طول سه دهه گذشته، همیشه موید این موضوع بوده با این حال برای فرستادن نامزدهای اصلاح‌طلب به مجلس باید مانع کاهش مشارکت به عنوان یک پدیده نامطلوب شد. تجربه تاریخی نشان داده است که در زمان کاهش مشارکت برنده انتخابات اصلاح‌طلبان نبوده‌اند. هر زمانی که حضور مردم از یک حدی فراتر رفته است این اصلاح‌طلبان بوده‌اند که توانستند کرسی‌های بیشتری را به خود اختصاص دهند. به همین منظور اصلاح‌طلبان به منظور تحقق تشکیل یک فراکسیون قوی در مجلس دهم باید از تمام توان و پتانسیل خود بهره بگیرند تا مردم بیشتر پای صندوق رای رفته و رای بدهند. این رویکرد با توجه به احتمال کاهش مشارکت مردم در دور دوم انتخابات باید به صورت جدی‌تری دنبال شود.
البته دور دوم یک تفاوت اساسی با دور نخست دارد. در دور اول بسیاری از اصلاح‌طلبان نگران ترکیب مجلس بودند، اما این نگرانی با توجه به اعلام نتایج تهران و سایر شهرستان‌ها دیگر از بین رفته و حجم زیادی از استرس و نگرانی در مورد شاکله مجلس دهم رنگ باخته است. در چنین شرایطی با اطمینان می‌توان گفت که نتایج دور دوم تنها اندکی ‌می‌تواند نتایج را جابه‌جا کند. به هر میزانی که کرسی‌های بیشتری به اصلاح‌طلبان اختصاص پیدا کند فراکسیون تشکیل‌شده در مجلس دهم قوی‌تر شده و از تاثیرگذاری بیشتری در عرصه مجلس برخوردار خواهد شد.
امید جبهه اصلاحات در این مقطع زمانی این است که تعداد بیشتری از این 69 کرسی به اصلاح‌طلبان برسد. اینکه چند کرسی به اصلاح‌طلبان یا اصولگرایان خواهد رسید همواره به محل بحث بسیاری از کارشناسان تبدیل شده است. در یک‌سو حامیان دولت شانس خود را بیشتر دانسته و در سوی دیگر اصولگرایان بر این باور هستند که شهرستان‌های تک‌نماینده، دیگر تهران نیستند که اصلاح‌طلبان بخواهند در آن شانسی داشته باشند و این شهرها بیشتر تمایل دارند به اصولگرایان رای بدهند. با این حال باید منتظر ماند تا مشخص شود که چه کسی برنده ماراتن 10 اردیبهشت‌ماه است. هرچند با توجه به نتایج دور اول می‌توان گفت اصلاح‌طلبان شانس بسیار زیادی دارند.
اگر فراکسیون اصلاح‌طلبان از وزن قابل قبولی برخوردار باشد می‌تواند در تعیین هیات رئیسه مجلس و ارائه طرح‌هایی برای حل مشکل دولت موثر باشد. در این صورت دولت خیلی زودتر و سریع‌تر می‌تواند به اهداف خود دست پیدا کند و به بسیاری از وعده‌های خود جامه عمل بپوشاند.
امیدواری ما این است که حداقل نیمی از این کرسی‌ها به اصلاح‌طلبان تعلق بگیرد به همین دلیل باید تلاش کرد تا میزان شرکت مردم افزایش یافته که در سایه این افزایش مشارکت این امیدواری محقق خواهد شد که بیش از 35 کرسی به اصلاح‌طلبان برسد. البته پیش‌بینی من این است که با توجه به اینکه عوامل فرهنگی و اجتماعی برای تعیین نماینده بسیار اهمیت پیدا می‌کند به همان میزانی که مردم در دور اول انتخابات شرکت کردند در این دور هم شرکت خواهند کرد. به همین دلیل تلاش برای فرستادن نماینده مورد علاقه به مجلس موجب خواهد شد تا مردم به صورت گسترده در انتخابات شرکت کنند و به همین دلیل میزان مشارکت پایین نخواهد آمد. به هر حال در شهرستان‌ها فارغ از الگوهای انتخاباتی برای شهرهای بزرگ یک رقابت آشکار برای تعیین نماینده وجود دارد. البته ما امیدواریم صورت‌بندی پیش‌بینی‌شده در مرحله اول تغییر زیادی نکند. هر چند این احتمال وجود دارد که اتفاق خاصی رخ بدهد و نتایج انتخابات به طور کامل تغییر کند و به نفع جریان اصلاح‌طلب یا اصولگرا چرخش زیادی داشته باشد.
این مجلس با ترکیبی که تاکنون مشخص شده است فارغ از 69‌نفری که هنوز مشخص نیست متعلق به کدام جریان سیاسی باشد، مجلسی خواهد بود که با دولت تعامل بیشتری خواهد داشت. به هر حال بسیاری از عناصر تندرو در مجلس دهم حضور ندارند و این انتظار وجود دارد که مجلس دهم راهی متفاوت نسبت به مجلس نهم بپیماید و ضمن تعامل با دولت و حفظ استقلال خود دولت را به هر صورت یاری برساند. به هر حال وجود یک مجلس هماهنگ بازوی دولت در روزهای آینده است و همراهی و همگامی قوا در دوران پسابرجام اهمیت زیادی پیدا می‌کند.

دراین پرونده بخوانید ...

دیدگاه تان را بنویسید

 

پربیننده ترین اخبار این شماره

پربیننده ترین اخبار تمام شماره ها